Kao u renesansnoj radionici

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao u renesansnoj radionici

Reditelj Milčo Mančevski glavni je predavač na Evropskoj letnjoj filmskoj školi koja se održava na FDU u Beogradu

Makedonski reditelj Milčo Mančevski, autor nagrađivanog filma „Pre kiše”, boravi ovih dana u Beogradu, kao glavni predavač na Evropskoj letnjoj filmskoj školi koja se održava na Fakultetu dramskih umetnosti.Na inicijativu Predraga Velinovića, profesora na katedri za filmsku i televizijsku režiju, Evropska letnja filmska škola održava se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle 17 godina pauze i okuplja 12 talentovanih studenata filmske režije, pre svega iz regiona, ali i iz Evrope.

Do 13. jula, izabrani studenti prisustvuju predavanjima glavnog predavača, razmenjuju iskustva i snimaju filmske vežbe.

Reditelj Mančevski, profesor na poslediplomskim studijama na njujorškom Univerzitetu umetnosti, ističe da od svojih studenata traži da budu vredni i da ga radovimaisprovociraju.

– Studentima uvek kažem da nije kasno da napuste filmske škole i akademije i počnu da studiraju medicinski fakultet, našalio se Mančevski u susretu sa novinarima u bioskopu „Balkan” i dodao:

– Studente filmskih škola treba da naučimo zanatu i da ih isprovociramo da pronađu svoju istinu, da kažu ono što ih interesuje, boli ili tišti, da to ispričaju iskreno, a neonako kako bi bili dobro plaćeni ili postali slavni. Dakle, treba raditi kao u renesansnoj radionici – objasnio je Mančevski koji se osvrnuo i na nužnost koprodukcija, pogotovu u evropskim kinematografijama. Koprodukcije Mančevski opisuje kao „nužno zlo, ali i kao jednu od osnovnih mogućnosti da male kinematografije, poput srpske ili makedonske, realizuju svoja igranadela”.

– Udruživanjem koproducenata uspeo sam da ostvarim svoj poslednji film „Senke”, a umrežio sambritanske, druge evropske producente, pa tek na kraju i makedonskekoproducente. Rediteljima se danas nude još dve mogućnosti: da se zatvore u svoje radne sobe i čekaju bolji trenutak ili da pokleknu i rade za holivudske studije. Mene rad u Holivudu nije interesovao, jer tamo autorsku slobodu kontrolišu producenti u studijima, sa kojima sam ja obično u sukobu, a našu kreativnost studiji koriste do dođu do novca.

-----------------------------------------------------------

Retrospektiva filmova Milča Mančevskog

Povodom boravka Milča Mančevskog u Beogradu, u bioskopu „Balkan”, koji je poslednjih meseci rezervisan za domaći i evropski autorski film, biće prikazana tri igrana filma koje je proslavljeni makedonski reditelj režirao do sada. Film „Pre kiše”, nagrađen venecijanskim „Zlatnim lavom” i nominacijom za Oskara za najbolji strani film, biće prikazivan 10. i 11. jula, film „Prašina” sa Džozefom Fajnsom u glavnoj ulozi na programu je 12. i 13. jula, dok će film „Senke” biti prikazivan od 14. do 21. jula.

I. Aranđelović

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.