Kanski laureati na Kustendorfu

Izvor: B92, 21.Jan.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski laureati na Kustendorfu

Dobitnici Gran prija na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu - Žan-Pjer i Lik Darden i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan održaće 21. januara u Drvengradu radionice za studente, učesnike takmičarskog programa festivala "Kustendorf”.

U okviru ciklusa "Savremene tedencije” 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala biće prikazan film "Dečko sa biciklom” slavnih belgijskih režisera, braće Darden, nakon čega će oni razgovarati sa posetiocima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Film je osvojio Gran pri prošle godine u Kanu zajedno sa Džejlanovim ostvarenjem "Bilo jednom u Anadoliji”.

Turski reditelj, kome je uz južnokorejskog autora Kim Ki –duka posvećena ovogodišnja "Retrospektiva velikana”, održaće radionicu nakon projekcije svog filma "Kasaba” iz 1997. godine, dok je film "Bilo jednom u Anadoliji” na programu 22. januara, u nedelju, u okviru "Savremenih tedencija”.

Publika će imati priliku da pogleda i film "Zaustavljen na putu” nemačkog reditelja Andreasa Drezena, dok će mladi ruski reditelj Andrej Gligorjev predstaviti svoj dokumentarac o osnivaču "Kustendorfa” Emiru Kusturici.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi "Osmeh” Hila Gonzalesa Penilje (Meksiko), "Putovanje” Simaa Kajata (SAD/Portugal) i "Marina” Sonje Karpunine (Rusija) koja je prošle godine na "Kustendorfu” osvojila Zlatno jaje.

Jučerašnji dan festival je obeležila iranska glumica Lejla Hatami, predsednica žirija takmičarskog programa, koja je nakon projekcije filma "Razvod: Nader i Simin” Ašgara Farhadija, održala radionicu sa studentima

Hatami, nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju žensku ulogu na Berlinskom filmskom festivalu, osvrnula se na svoju ulogu, kao i na kompleksnu priču u tom filmu.

"Imate dve porodice i veoma kompleksnu priču punu detalja u kojoj je svaka uloga bitna, važan deo slagalice. Farhadi je namerno odabrao dobre osobe sa ljudskim slabostima, koje ne mogu da izbegnu, kao ni konflikt sa svojom savešću”, istakla je iranska glumica.

Hatami je objasnila da Iranci nemaju konkretna osećanja, već ona predstavljaju kombinaciju dužnosti, ubeđenja, prava, što određuje njihove postupke i često komplikuje međusobne odnose.

Iranska glumica je rekla da joj se u scenariju najviše dopao odnos između zeta i tašte, koji su širokih shvatanja, kao i da je veoma interesovala rekonstrukcija odnosa majke i ćerke.

Hatami je otkrila i neke tajne sa snimanja, o scenama koje su prvobitnmo planirane pa izbačene, idejama reditelja, trudeći se da objasni karaktere glavnih likova i opravda njihove postupke.

"Mislim da se Farhadi nije bavio kritikom društva, već ljudskim vrednosima i odnosima. On je samo dobar pripovedač”, ocenila je Hatami.

U muzičkom programu festivala danas, 21. januara, nastupiće Orkestar Bobana i Marka Markovića, vodeći trubački orkestar u Srbiji. Orkestar osnovan u Vladičinom hanu je za 28 godina postojanja objavio 13 albuma, pojavljuje se na brojnim kompilacijskim albumima širom sveta, kao i u filmovima Emira Kusturice "Andergraund" i "Arizona drim", i još desetak igranih i dokumentarnih filmova u Srbiji, kao i u filmu "Usti Opre", američkog reditelja Alana Sigela.

Koncerte su održali širom Evrope, kao i u Kanadi i SAD, gde su samo 2002. godine kada su prvi put bili, imali 120 nastupa.

Intenzivno sarađuju sa violinistom Lajkom Feliksom i zajedno su nastupali na više od 50 koncerata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turski režiser kod Kusturice uprkos apelu Majki Srebrenice

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2012

BEOGRAD - Turski režiser Nuri Bilge Džejlan održaće večeras radionicu nakon projekcije svog filma "Kasaba" iz 1997. godine, dok će film "Bilo jednom u Anadoliji", koji je snimljen u koprodukciji sa BiH, biti prikazan sutra u okviru "Savremenih tedencija".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Braća Darden, Drezen, Džejlan... na Kustendorfu

Izvor: SEEcult.org, 22.Jan.2012, 04:56

Belgijski režiseri Žan-Pjer i Lik Darden, kao i nemački reditelj Andreas Drezen, doputovali su 21. januara na Kustendorf u Drvengradu na Mokroj Gori, a dan ranije stigao je i nagrađivani turski reditelj Nuri Bilge Džejlan, počasni gost tog medunarodnog filmskog i muzičkog festivala, čiji je osnivač...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.