Kamere od zlata za zlatne snimatelje

Izvor: Politika, 14.Sep.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere od zlata za zlatne snimatelje

Na najstarijem originalnom, ove godine i jubilarnom, festivalu posvećenom kinematograferima, nagrada za životno delo dvostrukom oskarovcu Krisu Mendžisu

Bitolj - Njihova lica ne osviću na naslovnim stranicama. Mediji ih najčešće zanemaruju. Pod bleskom reflektora i fotoreporterskih bliceva skreću pogled, osećaju nelagodu. Crveni festivalski tepih nije njihovo prirodno stanište. Oni su magovi iza, a ne ispred kamere. Oni su filmski snimatelji, direktori fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili, kako ih lepo ceo svet zove – kinematograferi. I njima je u celosti posvećen najstariji originalni filmski festival „Braća Manaki”, koji ove godine u Bitolju obeležava svoj jubilej – 35 godina postojanja.

Jubilarni festival je u subotu veče svečano proglasio otvorenim njegov pokrovitelj, predsednik Republike Makedonije Đorge Ivanov. Na glavnoj sceni festivalske dvorane direktorka festivala, filmska glumica i producentkinja Labina Mitevska, srdačno je pozdravila goste, ovogodišnje glavne zvezde i lauretae „Zlatne kamere 300”. Velike umetnike kojima je skromnost vrlina, bez kojih voljeni filmovi ne bi bili takvi kakvi jesu. Niti bi mnoga glumačka imena sijala takvim zvezdanim sjajem da ih njihovo precizno snimateljsko oko, uz gotovo magične igre svetlosti i senki, ne pomiluje i ne „uhvati” u pravim trenucima iz kojih često nastaje i filmska istorija.

Jedan od njih je i legendarni britanski kinematografer Kris Mendžis (1940), dvostruki Oskarovac („Čitalac” i „ Ekstremno glasno i neverovatno blizu”) čiji stvaralački opus obuhvata više od 50 izvanrednih filmskih naslova što je podrazumevalo blisku saradnju sa rediteljskim imenima poput: Kena Louča, Stivena Daldrija, Stivena Frirsa, Nila Džordana, Andreja Končalovskog, pa i glumaca-reditelja Šona Pena i Tomija Li Džonsa. Ne zaboravimo ni filmove Rolanda Džofea „Polja smrti” i „Misija” u kojima je Mendžis načinio antologijska snimatljska remek-dela.

Krisu Mendžisu, koji je poznat i kao reditelj četiri filma i kao vrsni dokumentarista što je često boravio na kriznim područjima, poput Burme, Angole, Zanzibara, Vijetnama, Južne Afrike, 35. Braća Manaki festival sa mnogo pijeteta namenio je nagradu za životno delo „Zlatnu kameru 300”, koja mu je uz gromke aplauze publike uručena na svečanom otvaranju.

Specijalna nagrada „Zlatna kamera 300” svečano je uručena italijanskom snimateljskom magu Luki Bigaciju (1958), bez kojeg Paolo Sorentino prema sopstvenom priznanju „ne bi umeo da uradi film niti da se oseća tako sigurno”. Bigacijev snimateljski opus takođe je impresivan i osim po Sorentinovim filmovima, pamti se i kao direktor fotografije filmova Đanija Amelija, Marija Martonea, Mikelea Plaćida, Abasa Kijarostamija...

Inače, na ovogodišnjem festivalu do 19. septembra biće vrednovana snimateljska dostignuća 76 inostranih i domaćih filmova. Većina je na festivalu po izbvoru legendarnog umetničkog direktora Blagoja Kunovskog, koji ove godine obeležava i sopstveni jubilej – 20 godina rada na festivalu.

Filmove iz glavnog takmičarskog programa ocenjuje međunarodni žiri na čelu sa izraelskim kinematograferom Giorom Bejačem („Lebanon”) u kojem je Srđan Dragojević, naš filmski reditelj, scenarista, producent, ali i narodni poslanik,jedan od članova. Posle svečane ceremonije otvaranja, van konkurencije je prikazan film „Oblaci nad Sils Marijom” (viđen ove godine u Kanu) francuskog reditelja Olivijea Asajasa, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

-----------------------------------------------------------------------

Voljena kao čokolada, autentična kao poezija

Foto Aleksandar Kotevski

Francuskoj i svetskohj filmskoj glumici Žilijet Binoš, specijalnu nagradu „Zlatna kamera 300” lično je na sceni uručio predsednik Republike Makedonije Đorge Ivanov, koji se pokazao i kao veliki kavaljer. Dok je Binošova držala poduži, emotivan i vispren govor, predsednik Ivanov je pridržavao glumičin veliki i lep buket cveća.

Obraćajući se publici Binošova je načinila pravi omaž snimateljima „tim ćutljivim i strpljivim ljudima koji su prvi uz glumce i od kojih glumci zavise, o koje se tako često ogrešimo ne pominjući ih u intervjuima“. Inače, Žilijet Binoš je sa svojom agentkinjom i šminkerkom iz Pariza prvo sletela u Beograd da bi avionom Er Srbije, u kojem je bila i potpisnica ovih redova, stigla do Skoplja. Od skopskog aerodroma do Bitolja putovala je festivalskim kolima.

Dubarvka Lakić

objavljeno: 15.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.