Kalenić očima akademika

Izvor: RTS, 29.Sep.2010, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalenić očima akademika

U Srpskoj Akademiji nauka i umetnosti predstavljen zbornik naučnih radova o manastiru Kaleniću, jednoj od najlepših građevina moravskog stila u Srbiji, o kojoj je ostalo malo pisanih izvora.

Biblioteka Srpske akademije nauka predstavila je zbornik "Manastir Kalenić - u susret šestoj stogodišnjici", u kome su radovi podneti na naučnom skupu, a urednik je akademik Jovanka Kalić.

Zbornik nudi novih otkrića i značajan je za spoznaju srpske kulture i istorije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Povodom 600 godina Kalenića, u Levču je pre dve godine održan naučni skup u organizaciji SANU i Eparhije šumadijske.

Akademik Nikša Stipčević je izrazio zadovoljstvo što je inicijativa koja je potekla sa jednog neformalnog sastanka kod episkopa šumadijskog Jovana u Kragujevcu, urodila plodom.

Episkop šumadijski Jovan je pozdravio štampanje zbornika kao trajni spomenik proslavi šest vekova manastira Klenića, njegovoj ulozi i značaju u istoriji Srba.

Episkop Jovan smatra da je vrednost zbornika i u tome što je doneo pregršt vrednih novih saznanja o zadužbini protoverstijara Bogdana koja ceka i nove istraživače.

Urednica zbornika i jedna od autora, akademik Jovanka Kalić rekla je da je manastir Kalenić sa crkvom posvećenoj Bogorodici sinteza, najlepši plod cele srpske srednjovekovne tradicije.

Po njenom mišljenju, naučni razlozi za skup o Kaleniću su, između ostalog, mala količina neposrednih izvora tako da se osim osnovnih podataka o ktitoru veoma malo zna o gradnji samog spomenika i njegovom živopisanju.

Kalić je podvukla da se o Kaleniću piše više od jednog veka, ali da je ovo prva knjiga u celini posvećena spomeniku moravske škole.

Tekstovu uključeni u zbornik bave se istorijom, arheologijom, istorijom umetnosti, jezikom, ali i liturgijskim i bogoslovskim temama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.