Kaleidoskop kulture spaja teatar i ples: 30 godina Bitefa i treći festival savremenog plesa u Novom Sadu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kaleidoskop kulture" spaja teatar i ples: 30 godina Bitefa i treći festival savremenog plesa u Novom Sadu

U Novom Sadu veliki jubilej biće obeležen multimedijalnom izložbom „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ u okviru drugog „Kaleidoskopa kulture“ koja će biti otvorena 5. septembra u 19 časova u kulturnoj stanici Svilara. 

Kultni mjuzikl „Kosa“ imao je svoje prvo evropsko izvođenje u Jugoslaviji, odmah nakon premijere u Americi davne 1968. godine. Godinu dana pre toga, upravo na našem području, osnovan je jedan od najvećih evropskih pozorišnih festivala iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kog je proizašao teatar. Sve to zahvaljujući jednoj ženi – Miri Trailović, a taj nadaleko poznati teatar – Bitef, ove godine slavi 30 rođendan.

U Novom Sadu veliki jubilej biće obeležen multimedijalnom izložbom „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ u okviru drugog „Kaleidoskopa kulture“ koja će biti otvorena 5. septembra u 19 časova u kulturnoj stanici Svilara.

Revolucionarno pozorište, nastalo iz Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – Bitefa, nastavilo je ideju, na kojoj je zasnovan i festival, a to je da ide u korak sa svetom, uz drugačiju i inovativnu pozorišnu scenu, spajanjem umetnika, razbijanjem predrasuda i barijera.

Autorke multimedijalne izložbe, Vesna Bogunović i Jelena Stojanović bave se pitanjem da li je dostignut kvalitet ideje osnivača i misao da pozorište treba da bude autentičan odraz zbivanja u realnosti kao i da ima moć da utiče na promenu svesti gledalaca? Njihova inspiracija rodila se kako iz bogate istorije Bitef teatra, tako i iz velikih dela Mire Trailović.

Izložba će biti otvorena do 9. septembra, a ulaz je besplatan.

Vikend u znaku plesa - Tanz Platz dovodi umetnike iz celog sveta

„Kaleidoskop kulture“ ovog vikenda spaja pozorište, vizuelnu umetnost, ali i izvođačku, odnosno ples, jer će otvaranje izložbe povodom 30 godina Bitef teatra biti deo trećeg Međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platza koji počinje 5. i trajaće do 7. septembra.

Festival ove godine donosi četiri koprodukcije, odnosno predstave i performanse, a Novosađanima će se predstaviti kako domaći umetnici, tako i plesači i koreografi iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije i sa Novog Zelanda.

Prva predstava koju će posetioci imati prilike da vide biće „Not The Right Leg“ režiserke Ane Popović 6. septembra sa početkom u 20 sati u pozorišnoj sali Gimnazije „Laza Kostić". Predstava postavlja pitanje  da li je povređeno izvođačko telo i dalje funkcionalno izvođačko telo? To je zapravo autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom. Iste večeri, u 21 sat, predstaviće se komad „Restraint / Suzdržavanje“, iz Berlina, koji dolazi kao deo selekcije Aerowaves platforme najboljih 20 plesnih radova u 2019.

Autorsko delo „Hyperspace / Hiper svemir“ etabliranog plesača/koreografa Džejmsa Bačelora biće pred publikom poslednjeg dana festivala 7. septembra, takođe u pozorišnoj sali Gimnazije „Laza Kostić", u 20 sati. Bačelor istražuje prostor sopstvenosti fizičkog tela kao i prostora oko njega. Ovo delo prezentovano je širom sveta i zaokupiralo je publiku na ovogodišnjem Bijenalu plesa u Parizu.

Nakon toga, u 21 sat, festival Tanz Platz zatvoriće jedna od najzapaženijih mladih umetnica iz Španije Nurija Guju Sagara, koja je 2018. dobila brojna priznanja za kritički komad pod nazivom „Likes / Lajkovi“. Kako se lajkovi koje dobijamo na društvenim mrežama održavaju na naše ponašanje i telo? Svež pogled na prisustvo telesnog u digitalnom dobu, „Likes“ istražuje fenomen obrada koreografija iz muzičkih spotova popularne kulture kao i tutorijale joge na društvenim mrežama.

Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu, a realizuje se uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, mreže Aerowaves, programa „Kreativna Evropa" Evropske unije, Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijat za kulturu.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Novosadski strip vikend, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Kaleidoskop kulture“: Prvi rođendan kulturne stanice Eđšeg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2019, 12:42

Više od 900 programa uz 70 hiljada posetilaca obeležilo je prvih 365 dana kulturne stanice Eđšeg (Antona Čehova 4) koja ovog vikenda slavi svoj rođendan. Predstava, performans, koncerti, radionice za najmlađe – raznovrsnim programom 7. i 8. septembra Eđšeg, uz lokalce, ali i Novosađane iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.