Kako su propali blokbasteri: Nikad gore filmsko leto u SAD

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su propali blokbasteri: Nikad gore filmsko leto u SAD

Američki bioskopi doživeli su najslabiju posetu u poslednje vreme. Dobra vest je da je auditorijum u ostatku sveta popravio ukupnu sliku ovog filmskog leta.

Do trenutka kada se završi vikend za Praznik rada u SAD (Labor Day pada prvog ponedeljka u septembru), prihodi od prodaje bioskopskih karata tokom letnje sezone u Severnoj Americi biće skoro za 16 odsto niži u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad u “modernim vremenima”, kako ocenjuje “Hollywood Reporter”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Biće to i prvi put od 2006. da filmski hitovi nisu zaradili više od četiri milijarde.

Ove podatke objavio je comScore, uz preciznu sumu od 3,78 milijardi prihoda za ovo leto. Prodaja karata je najmanja u poslednjih 25 godina, tvrdi Box Office Mojo.

Virus “sequelitis” (od “sequel” – nastavak) koji je pogodio Holivud prošle godine sada se samo pogoršao. Broj filmskih nastavaka koji je kod kuće prošao slabo višestruko se uvećao. Za to su krivi nastavci “Transformersa”, “Pirata sa Kariba” i nova “Mumija”, ali i ambiciozni naslovi poput “Kralja Artura”, “Valerijana” i “Mračne kule”.

Dobre vesti za zabrinuti Holivud? Međunarodne bioskopske blagajne, koje su do sada zabeležile promet preko tri odsto veći u odnosu na 2016. One su pomogle da se spasi ovo filmsko leto, jer su gledaoci van SAD rado gledali pomenute filmove, bez obzira na brutalne kritike.

Još jedna slaba tačka bile su i “bezobrazne” komedije (sa oznakom “R”, što znači da mlađi od 17 moraju da budu u pratnji roditelja/staratelja), poput “Čuvara plaže”, “Kuća uvek dobija” i “Ludilo devojačke večeri”. Svi su doživeli krah uprkos zvučnim imenima. Jedini film koji je razbio ovu kletvu bio je “Girls Trip”.

- Lekcija koju Holivud treba da izvuče iz ovog leta je da je svaki film važan kada je reč o bioskopima i da ne postoje “naslovi za bacanje”. Najmanje tri potencijalna blokbastera su “pukla” u SAD i gomila komedija koje nisu oduševile publiku te smo tako ostali bez očekivanih 500 miliona dolara zarade – ocenjuje Pol Dergarabedijan iz comScore.

Jedini pobednici ovoga leta na severnoameričkom kontinentu bili su “Čuvari galaksije 2”, “Čudesna žena”, “Spajdermen: Povratak kući” i “Grozan ja 3”. Manji biseri su “Vozač” i “Anabel2: Stvaranje zla”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.