Kako je poletela Srpska Sparta - knjiga o začetniku letaštva u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kako je poletela Srpska Sparta" - knjiga o začetniku letaštva u Srbiji

"Kako je poletela Srpska Sparta" knjiga je o životu doktora Vladimira Aleksića, čuvenog Pančevca koji je bio začetnik letaštva kod nas.

Samo nekoliko godina nakon prvog leta braće Rajt, Pančevac Vladimir Aleksić uzleteo je u letelici koju je sam konstruisao i izgradio. Prvi srpski let avionom dogodio se u oktobru 1909. godine.

"Podvig Vladimira Aleksića je bio svetskih razmera. U vreme kad se on bavio vazduhoplovstvom, kad je projektovao svoju letelicu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zvao aeroplan, bilo je svega 15-20 ljudi u svetu koji su to radili. To je bilo samo par godina posle braće Rajt", kaže Milorad Ilić, autor knjige o Vladimiru Aleksiću.

„Avion je bio klasična jedrilica dvokrilac, nije imao motor i ispaljivao se sistemom praćke. Bio je težak nekih 70 kilograma. U celoj priči preleteo je nekih desetak metara i na par metara visine", objašnjava Aleksandar Stojanović, maketarski klub „Doktor Vladimir Aleksić".

Vladimir Aleksić rođen je u Banatskom Novom Selu, školovao se u Pančevu, Novom Sadu i Gracu. Nakon školovanja vraća se u Pančevo i kao lekar otvara privatnu praksu, a zatim i jedan od najsavremenijih sanatorijuma. Njegov život, rad, interesovanja proučavao je Milorad Ilić i tako je nastala knjiga "Kako je poletela Srpska Sparta”.

"On je u sanatorijumu primenjivao najprestižnija dostignuća tada, imao je struju koja je pokretala sve one najsavremenije medicinske uređaje u to vreme. Imao je centralno grejanje, vodovod i kanalizaciju kada u Pančevu to još nije bilo ni na pomolu", objašnjava Milorad Ilić.

Vladimir Aleksić bio je pesnik, pisac, muzičar, govorio je pet stranih jezika a prvi je imao i automobil u Pančevu. O čoveku koji je živeo ispred svog vremena, ali i istoriji vazduhoplovstva u Pančevu govori izložba u Narodnom muzeju koja će biti otvorena do 1. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.