Kako je gitara dovela Morikonea u Srbiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2020, 10:11

Kako je gitara dovela Morikonea u Srbiju?

Direktor Guitar Art Festivala Boško Radojković govorio je specijalno za Tanjug o prvorazrednom kulturnom događaju - kada je beogradska publika jedini put imala priliku da prisustvuje grandioznom nastupu nedavno preminulog kompozitora Enio Morikonea i orkestra Roma simfonieta.

Radojković kaže da ga je vizija dovela do proslavljenog italijanskog kompozitora i dirigenta Enio Morikonea.

"Gitara je vrlo bitan instrument u njegovom stvaralaštvu i to je nit koja me je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podstakla da verujem da maestro Morikone može doći u Beograd i dala mi hrabrost da mu se obratim", počinje Radojković svoje svedočanstvo o susretu sa jednim od najvećih kompozotora filmske muzike u istoriji.

Prema njegovim rečima, velike stvari se dešavaju spontano, a jedan od takvih događaja bila kafa sa njegovim prijateljem italijanskim gitaristom Robertom Fabri u Italiji leta 2008. godine.

"Pričali smo o programu jubilarnog 10 Guitar Art Festivala i ponosno sam najavio koncerte Stinga, Vicente Amiga, preko 100 najvećih klasičnih gitarista koji dolaze u Beograd, ali falilo mi je nešto još spektakularnije za veliko zatvaranje festivala u beogradskoj Areni. Tada sam mu rekao da mi je vizija da neko poput velikog maestra Morikonea i njegovog orkestra zatvori jubilarni Guitar Art Festival, ali tog momenta sam verovao da je to nemoguće izvesti jer je bilo svega šest meseci do festivala. Pretpostavljao sam da je honorar ogroman i da nikada neću imati mogućnost da maestru lično prenesem svoju viziju njega i gitare na mom festivalu", kazao je Radojković.

A onda se kao na filmu, kako kaže sve preokrenulo jer mu je Roberto kazao da on lično poznaje direktorku Morikoneove agencije, koja se nalazi u malom gradu Latina sat vremena udaljenog od Rima i da odmah mogu da ih posete.

"Tako je i bilo, već sutra predstavio sam festival direktorki maestrove agencije Diani Caiola, sa napomenom da mi je veoma bitno da na koncertu pored maestrove čuvene filmske muzike, bude izveden i njegov opus posvećen klasičnoj gitari. Upravo to je bilo presudno da maestro odmah potvrdi svoj dolazak u Beograd, jer njegova klasična dela nisu bila toliko zastupljena na koncertima širom sveta, a momenat kada neko insistira na tome očigledno je bio vredan pažnje", kazao je Radojković.

Vest da je potvrđen koncert Enio Morikonea i njegovog ličnog orkestra Roma simfonieta u Beogradu odjeknula je regionom.

Radojković kaže da je pored ogromne produkcije po ugovoru bilo neophodno obezbediti i nacionalni hor zadužen za sve vokalne deonice u maestrovom programu.

"Dileme nije bilo, legenda našeg horskog stvaralaštva, dirigent Darinka Matić Marović je sa oduševljenjem prihvatila taj izazov. Takođe, po ugovoru mesec dana pred koncert posetio nas je maestrov izaslanik zadužen za proveru i pripremu domaćeg hora," kaže Radojković i dodaje da se desilo nešto nesvakidašnje.

"Već posle prve probe on je čestitao Darinki Matić Marović i rekao da se već sutra vraća u Rim da obavesti maestra da je hor perfektno spreman za nastup. Uobičajeno je bilo da on provede minimum nedelju dana na probama, jer su vokalne deonice vrlo zahtevne", kazao je Radojković.

Specijalnim čarter letom 13. februara u Beograd je sleteo Enio Marikone i 130 članova njegovog orkestra i menadžmenta.

Radojković napominje da je tada prvi put imao priliku da lično upozna maestra.

"Umetnički genije koji je u 80 godini života imao neverovatnu energiju, radost življenja i ogromnu posvećenost poslu. Na kafi u hotelu Interkontinental razgovarali smo o gitari, muzici, koncertima, Guitar Artu Festivalu..."

Pred više od 12.000 posetilaca nastupilo je 250 muzičara pod dirigentskom palicom maestra Morikonea.

Pored dela klasične gitare izvedene su čuvene Morikoneove teme za kultne filmove "Dobar, rđav, zao" "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Bilo jednom u Americi", "Legenda o pijanisti", "Una sera a cena", "Madalena", "Misija"

Oduševljena publika je maestra Morikonea tri puta vraćala na bis.

Morikone je bio prezadovoljan interpretacijom programa kao i reakcijom i odazivom publike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako je gitara dovela Morikonea u Beograd: "Imao je neverovatnu energiju, 3 puta izašao na bis"

Izvor: B92, 13.Jul.2020

Direktor Guitar Art Festivala Boško Radojković govorio je specijalno za Tanjug o prvorazrednom kulturnom događaju - kada je beogradska publika jedini put imala priliku da prisustvuje grandioznom nastupu nedavno preminulog kompozitora Enio Morikonea i orkestra Roma simfonieta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.