Kad se mišljenje pomeša s krvoprolićem

Izvor: Politika, 17.Sep.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se mišljenje pomeša s krvoprolićem

Izjava reditelja da nam se krv približava u svakom smislu i da se nada da će nam se krv desiti, da je „ovoliko zlo moralo biti ugušeno u krvi“ dovela ga je juče pred inspektore u beogradskoj policiji

Reditelj Kokan Mladenović početkom jula ove godine dao je intervju za portal mojnovisad.com, čiji je naslov bio: „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu”. Tom prilikom poznati reditelj oštro je kritikovao vlast u Srbiji, ali i korumpiranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opoziciju, letargiju naših građana koji nemaju volje da zatraže promene, govorio je o „bolestima koje živimo, o ‘telepromptovanju’ onih koji nas kroz istoriju vozaju u ’vazduplohovima’, o zatupljenosti prosečnog žitelja ’Psetograda’, ali i o kukavičluku današnjeg teatra i glumcima i rediteljima koji se dodvoravaju vlastima”.

„Ja, kako god to bilo ružno da se kaže, patim što je taj 5. oktobar bio mirna revolucija. Mislim da je toliko zlo moralo da bude ugušeno u krvi. I mislim da nam se krv približava, u svakom smislu”, izjavio je između ostalog Mladenović.

Intervju se završio novinarskim pitanjem: „Mislite li da će nam se ta krv desiti?” i Mladenovićevim odgovorom: „Ne mislim, nadam se da hoće”.

Premijer Aleksandar Vučić potom je reagovao na jednoj od konferencija za medije ocenivši da je sramota da radnici iz kulture koriste takve reči.

„Taj čovek koji priziva krvoproliće govori o sebi. Šta god da kažem bilo bi malo. Sramota je blaga reč kojom bih to opisao”, rekao je tada Vučić.

Usledila je krivična prijava Zorana Đuričića, predsednika Nezavisnog sindikata kulture, ali u lično ime protiv Kokana Mladenovića, zbog čega se juče reditelj našao na saslušanju u beogradskoj policiji.

Indikativno ili ne, početkom avgusta Aleksandar Đaja, prvi čovek Pozorišta na Terazijama, saopštio je da premijera „Koštane” u Mladenovićevoj režiji neće biti održana na jesen, iako je načelno dogovorena i započet je rad na njoj, što je reditelj doživeo kao diskriminaciju i političku iznudu. Mladenović je tada ocenio da je reč o pritisku nekih članova Upravnog odbora i nekih političkih struktura da se predstava ne održi, čime njega, kao „neposlušnika režima” neko pokušava da nauči pameti.

Gostujući u ponedeljak na televiziji „N1”, Mladenović je krivičnu prijavu za rušenje poretka nazvao tragikomičnom, dodajući da je jadan poredak koji može da uruši tendenciozni naslov. „Čvorovići ponovo jašu i postaje veoma zanimljivo”, dodao je Mladenović, i istakao da su vlasti prešle opasnu, crvenu granicu totalitarizma i da je reč o akciji da se pokaže svima, vraćanjem verbalnog delikta na mala vrata, da svako kritičko mišljenje ima svoje posledice i da oni neće odustati od zagorčavanja naših života. On je naveo i da naslov teksta zbog kojeg je tužen nije u potpunosti izvučen iz konteksta i da jeste redakcijski.

„Ja svakako govorim o krvoproliću koje nam se približava i to nije nimalo prijatno. Opozicije nema, ona ne postoji, sindikati su korumpirani. Narod u Srbiji se ne hrani statistikom, narod je gladan, očajan, besan. Ima akumuliran bes od osećanja da je prevaren u svim društvenim promenama. Bojim se tog nekontrolisanog besa i izliva ljudi na ulice u jednom protestu koji neće imati ko da kanališe. Ne znam ko bi to od kompromitovanih partija uspeo da preuzme vlast na talasu narodnog nezadovoljstva. Tog besa koji vodi u moguće krvoproliće se bojim. Vreme je da narod pokaže nezadovoljstvo, ne krvoprolićem. Ja bih ovo sve shvatio kao poziv na nužnu promenu društvenih okolnosti. Mislim da narod treba da iskoristi pravo pobune”, naglasio je Mladenović na „N1”, dodajući da ova vlast nije došla putem ulice već je izabrana na demokratski način.

Na naše pitanje da li je tokom pomenutog gostovanja pokušao da ublaži svoju izjavu datu portalu „mojnovisad.com”, Mladenović je juče nakon završetka saslušanja za „Politiku”  kratko odgovorio:

„Nisam ništa ublažavao, samo sam pojasnio.”

A na pitanje da li  njegova izjava može da se podvede pod „slobodu umetničke reči i demokratsko pravo” kako se može videti u nekim komentarima, Mladenović je rekao da nije reč o tome već o predosećanju onoga što može da nam se desi.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.