Kad Tesla oslobađa narod Elektrona

Izvor: RTS, 05.Dec.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Tesla oslobađa narod Elektrona

Mjuzikl za decu "Tesla i bitka na Magnetnom polju" premijerno je izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Pod pokroviteljstvom grada Beograda, Dečji kulturni centar ovom predstavom obeležava 160 godina od rođenja velikog naučnika. Mjuzikl mališani mogu da gledaju od idućeg meseca kada je na redovnom repertoaru.
U muzičkoj bajci sreću se Nikola Tesla, devojčica iz 21. veka i Grom. Pred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njima je zajednička bitka – osloboditi narod Elektrona iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje – Alave. U čudesnoj avanturi po zemlji Elektropiji učestvuju Alavini Mračci, naravno oblaci i aparati bez kojih je danas teško zamisliti život.

U tumačenju Marka Markovića Tesla je nasmejan. "Nasmejan je mnogo više nego što je bio u životu. Ne pijemo dva litra kafe - pijemo lepo čaj. Ima i dalje gospodske manire", kaže Marković.
U mjuziklu je nauka predstavljena kao igra. "Ja sam naučila mnogo toga, sve je u vezi sa fizikom. Naučila sam kako magnet privlači elektrone, magnetno polje, sve je to zanimljivo", kaže Lena Stamenković koja u predstavi igra devojčicu Lunu.
Đorđe David Nikolić je i glumački i muzički snažan na sceni kao Grom.
"Mislim da su ovi mladi klinci iz DKC 'Beograd' neverovatno talentovani, da nama matorima pomažu u najboljem smislu te reči. Ovako se dugo nisam osećao", kaže Đorđe David Nikolić.
Kompozitorka Leontina Vukomanović objašnjava da se ideja za ovaj mjuzikl rodila kada je videla nacrtanog Nikolu Teslu, ilustratora Branislava Brkića. Tada je, kaže, poželela da i deca zapravo imaju Teslu koji im se dopada, da bude predstavljen deci na njima razumljiv i blizak način.
"Da Nikolu Teslu ne pokazemo isključivo kao genijalnog čoveka čijim izumima se divimo već pre svega kao ljudsko biće neverovatne humanosti", rekao je pisac Nebojša Romčević.
Da li je Teslina strategija mira inspiracija za generacije koje dolaze? Jedno je od važnijih pitanja na koja će deca dobiti odgovor u mjuziklu o velikom Tesli koji je čovečanstvo videlo kao svoju otadžbinu i sve ljude smatrao svojim prijateljima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.