KOPOLINO LUDILO: Kad pročitate ovo, volećete film Kum još više! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOPOLINO LUDILO: Kad pročitate ovo, volećete film "Kum" još više! (VIDEO)

Majstor režije.

Film "Kum" ove godine proslavlja 45 godina od premijere, a legnedarno remek-delo ne bi bilo to što jeste da nije bilo režisera Frensisa Forda Kopole. On je vodio ljutu bitku sa studijem oko novca, izbora glumaca (čak je imao otpor da angažuje legendarnog Marlona Branda za ulogu Don Vita Korleonea) i na kraju ipak uspeo da stvori jedan od najboljih filmova svih vremena.

Pogledajte OVDE zašto je veliki glumac Pavle Vuisić odbio nagradu za životno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delo.

Osim toga, manje je poznato na koje je sve detalje Kopola obraćao pažnju, da bi njegovo delo bilo što autentičnije. Evo dva primera:

Mračne scene 

Da, "Kum" jeste mračan film, ali ne samo zbog tematike već i scenografije, posebno kada je enterijer u pitanju. Snimatelj Gordon Vilis koji je nakon kultnog dela nazvan princom tame, objasnio je da ovo nije imalo toliko veze sa tematikom kao sa problemom prejake šminke koju je Brando nosio i koju je trebalo prikriti. Marlona Branda su svaki dan šminkali tri sata, nakon čega bi mu dodavali veštačke zube i vilicu kako bi dobili željeni efekat. Takođe, i Džejms Kan je na snimanjima nosio veštačke zube. Iako nikome ovo ne bi palo na pamet, taj mali detalj je doprineo da Soni izgleda autentičnije i opasnije, a pomalo i liči na svog oca.

Drveni branici 

Vlasnici automobila su pred Drugi svetski rat skidali metalne braike i predavali ih vojsci koja ih je koristila u ratu, te zamenjivali drvenim. Ni godinama posle rata mnogi od njih nisu vratili nazad svoje branike, a to je i prikazano u „Kumu“. Pošto se radnja odvija u četrdesetim i pedesetim godinama, Kopola je bio posvećen svakom detalju, pa je čak i na automobile stavljao drvene branike kako bi verodojno prikazao vreme radnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.