Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 05:55

Седморо погинулих у ракетном нападу на Покровск; Москва тврди да напредује ка Купјанску

Рат у Украјини – 531. дан. Седморо људи је погинуло у ракетном нападу руских снага на Покровск у Доњецкој области. Портпарол Генералштаба Оружаних снага Украјине Андриј Коваљев тврди да руске снаге безуспешно покушавају да напредују на источном фронту и да трпе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << значајне губитке у људству. Британска влада је на листу антируских санкција додала 25 особа и предузећа. САД најављују да ће послати нови пакет помоћи у оружју Украјини.
Заменица украјинског министра одбране Хана Маљар изјавила је да су руске снаге прошле недеље појачале гранатирање на истоку Украјине, као и да је најтеже је било на правцу Kупјанска.

Маљарева је, међутим, изнела податак да су Руси само претходне недеље на истоку земље потрошиле скоро пола милиона граната, истичући да украјинске снаге настављају офанзивна дејства у правцу Бахмута.
Служба безбедности Украјине, такође, саопштила је да је ухапсила Украјинку, која се сумњичи да је повезана са наводном завером за ваздушни напад на председника Володимира Зеленског.
У међувремену, украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба саопштио је да је током телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном затражио да САД пошаљу Украјини ракете дугог домета АТАЦМС.
Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су руске трупе у последња три дана напредовале три километра дуж фронта Купјанск. Председник Русије Владимир Путин, истовремено, наложио је да се повећа производња дронова "куб" и "лансет".
За то време, Влада Пољске оптужила је Белорусију и Русију да организују још један прилив миграција у ЕУ преко пољске границе да би дестабилизовале регион. Пољски граничани су зато тражили од Министарства одбране да пошаље још хиљаду војника на границу са Белорусијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.