Jundi Li zatvara Klavirsku feštu

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jundi Li zatvara Klavirsku feštu

Svetska pijanistička zvezda Jundi Li, najmlađi pobednik takmičenja Frederik Šopen u Varšavi, održaće 15. marta koncert u Kolarčevoj zadužbini kojim će biti zatvorena četvrta Prolećna klavirska fešta.

Li se probio na svetsku muzičku scenu 2000. godine pobedom u Varšavi, kao najmlađi laureat i prvi kineski pijanista u istoriji koji je pobedio na ovom prestižnom takmičenju. Te godine posle 15 godina prvi put je dodeljena Prva nagrada.

Kao priznanje za njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doprinos promociji poljske kulture, vlada Poljske mu je dodelila Zlatnu medalju za zasluge u kulturi Gloria Artis 2010, u godini kada se navršavalo 200 godina od rođenja Frederika Šopena.

Li će u Beogradu nastupiti prvi put a koncert je u okviru velike evropske turneje. Na programu sutrašnjeg koncerta su i neke od najlepših klavirskih kompozicija, Šopenova "Nokturna", "Andante spianato" i "Velika briljantna poloneza".

Jedan od danas najboljih izvođača Šopenove muzike priznat je od muzičke kritike zbog izuzetne tehnike i beskrajnog entuzijazma u interpretaciji.

U biografiji ovog kineskog pijaniste koji posle trijumfa na Šopenovom takmičenju, nastavlja studije na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hanoveru, zabeleženi su nastupi sa najznačajnijim svetskim orkestrima.

Nastupao je u najpoznatijim koncertnim salama širom sveta a samo prošle godine Li je održao koncerte na mnogim velikim festivalima uključujući Klavirski festival u Ruru, festivale u Helsinkiju i Edinburgu, Enesku u Bukureštu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.