Julijana Protić: Od A... Vajanje zvukom

Izvor: Arte, 21.Maj.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Julijana Protić: Od A... Vajanje zvukom

Petak, 22. maj u 19h. Galerija SKC Beograd, (traje do 30. maja), izložba radova Julijana Protić: Od A... Vajanje zvukom, interaktivni digitalni performans - (Morfogeneza psihoakustične animacije oblika.

Doktorski umetnički projekat „Od A... Morfogeneza psihoakustične animacije oblika“ jeste interaktivni digitalni performans, simultano povezivanje stvarnog prostora sa slikovnim i zvučnim procesima digitalnog uobličavanja. To je vrsta prostorne igre, virtuelno vajanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << pravljenje skulpture sa unapred zadatim oblicima pomoću zvuka i pokreta izvođača performansa. Odigrava se u realnom vremenu, simultano. Ustanovljen je postupak (algoritam) za vezu sa glasom i pokretima izvođača, čime su oblici „vezani“ za izvođača i sa njim su u neposrednoj interaktivnoj sprezi. Izvođač stoji naspram projekcionog ekrana, poziva glasom oblike koje želi, zatim ih, kao vajar, pokretima ruku raspoređuje unutar virtuelnog prostora, rasteže i skuplja, uvećava i smanjuje, okreće, dodaje nove oblike, menja im boju, providnost... Krajnji ishod rada jeste kompozicija u virtuelnom digitalnom prostoru, jedan složeni apstraktan oblik, lični svemir svakog izvođača ponaosob. Od nivoa motivisanosti, želje i umešnosti izvođača zavisi kako će kompozicija izgledati. Po završetku performansa virtuelna skulptura na ekranu nestaje sa gašenjem programa. Zato je omogućeno da se trajno sačuva rezultat rada u video formatu snimanjem pojedinačnih sesija. Na ovaj način se aktualizuje jednovremenost prisutnosti: u stvarnom prostoru ambijenta, u unutrašnjem prostoru sopstvenog tela i u prostoru umetničkog dela.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.