Jugoslovensko dramsko pozorište - samim sobom

Izvor: S media, 22.Dec.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jugoslovensko dramsko pozorište - samim sobom"

Knjiga "Jugoslovensko dramsko pozorište - samim sobom", autora Dragana S. V. Babića, u izdanju "Službenog glasnika" predstavljena je danas na sceni "Studio" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Knjiga sadrži neposredna svedočenja 39 znamenitih umetnika različitih generacija, koji su svojim stvaralaštvom učestvovali u izgradnji identiteta JDP-a.

Svedočenja su rezultat razgovora koje je Babić vodio početkom prošle godne, radeći na filmskoj trilogiji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o JDP-u, a povodom 60 godina postojanja tog teatra.

Integralni zapisi tih intervjua pretočeni su u knjigu, čiji je podnaslov "Proticanje vremena u tri dela (1948-2008)".

Kroz tri poglavlja - "Početak i prošlost", "Miris dima" i "Mi smo došli posle sahrane", o pozorištu, ali i sebi, društvenim i kulturnim prilikama u zemlji, govore dramski umetnici, reditelji, scenaristi, bivši upravnici. Prema rečima jednog od urednika izdanja Jelene Kovačević, knjiga je svojevrsna zbirka različitih kritika i hronologija naših života ispričana iz različitih vizura.

"Babićevi sagovornici stvorili su izuzetan i uzbudljiv dokument o svojoj kući, svom duhovnom prostoru, svedočanstvo o jednom svetlom periodu srpske kulture", ocena je drugog urednika Gojka Tešića. Nekadašnji upravnik i 25 godina, u različitim ulogama, učesniik u radu ovog teatra Jovan Ćirilov okarakterisao je JDP kao "simbol modernog tradicionalizma, visokog intelektualnog nivoa, koji je od svog početka bio negacija teatra okrenutog zabavi".

Autor trodelnog filma o JDP-u, koji je emitovan na RTS-u u februaru ove godine, objasnio je da mu je dato da predstavi "60 godina komplikovanog društvenog, kulturnog i psihološkog života, što podrazumeva kritičko, komparativno posmatranje i podvalčenje svih promena (osipanje) etike, repertoara, načina života, društvenih i političkih uslova".

"Knjiga je prikaz postepene promene Jugoslovenskog dramskog pozorišta od onoga što je bilo do onoga što želi da bude danas", dodao je Babić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hronološki dijalog

Izvor: Danas, 22.Dec.2009

Jugoslovensko dramsko pozorište i JP Službeni glasnik predstavili su kao svoj zajednički izdavački poduhvat knjigu Dragana S. V. Babića pod nazivom „Jugoslovensko dramsko pozorište - samim sobom“. Ova knjiga nastala je kao rezultat integralnih video zapisa koje je autor zabeležio početkom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.