Jubilarna sezona Guarneriusa

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilarna sezona "Guarneriusa"

Jubilarna, deseta sezona Centra lepih umetnosti "Guarnerius" u Beogradu počela je sinoć koncertom "Polish improartt" poljskog džez dua koga čine Mikolaj Tšaska (saksofon) i Rafal Mazur (akustična bas gitara), koji su posebno cenjeni zbog umeća slobodne improvizacije, prenosi portal "Seecult".

Tšaska je i kompozitor i bas klarinetista, a sarađivao je sa velikim brojem uglednih svetskih džez muzičara. Između ostalog, 2007. godine, na 80. rođendan nemačkog nobelovca Gintera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Grasa, formirao je 12-člani orkestar “Mikołaj Trzaska Mottlau River Band”, koji je svirao u piščevu čast.

Bas gistarista Mazur je poslednjih godina aktivan na evropskoj sceni improvizovane muzike. On je 2006. održao i seriju koncerata u Kini, a najnoviji plod njegovog rada je CD slobodno improvizovane muzike na akustičnoj bas gitari “Sonor Forms”, izdat krajem 2009.

Koncert je deo manifestacije “Susreti sa poljskom kulturom” u Beogradu, pod pokroviteljstvom poljske ambasade i kulturnog centra Polonijuš-Pegaz.

Centar "Guarnerius", čiji je osnivač istaknuti beogradski violinista Jovan Kolundžija, najavio je u novoj sezoni i i koncert novosadskog pijaniste Bogdana Đorđevića 8. septembra, na koji je ulaz takođe besplatan.

To je premijerni Đorđevićev nastup u "Guarneriusu", a predstaviće se delima Baha, Lista, Šopena, Bramsa, Skrjabina, Kovačevića...

Posebna atrakcija nove sezone "Guarneriusa" najavljena je za 22. septembar, kada će nastupiti ansambl Les Amis, odnosno duo "Majklovi anđeli", koji čine mecosopran Katažina Kasja Sadej (Katarzyna Kasia) i pijanistkinja Marijana Humetska.

One će na turneji po gradovima istočne Evrope, koju započinju u "Guarneriusu", izvoditi dela osnivača ansambla "Les Amis", uglednog kompozitora Majkla Pepe (Michael) i drugih autora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.