Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovan Prokopljević nagrađen u Poljskoj

BEOGRAD - Karikaturista Jovan Prokopljević upravo je osvojio nagradu na internacionlanom konkursu "Šopenov osmeh" u Poljskoj.

Prokopljević je izjavio Tanjugu da ga je nagradila Asocijacilja poljskih karikaturista, što je za njega izuzetno priznanje pošto su poljske kolege najistaknutiji i najkvalitetniji umetnici u toj oblasti.

Karikatura koja mu je donela nagradu naslovljena je "Varijacije za dva klavira" i nosi političku poruku, iako se formalno drži zadate teme da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se odnosi na muziku. Naime, na karikaturi dvojica vojnika "sviraju" po gusenicama tenka koje su pretvorene u klavijaturu.

Među velikim brojem nagrada koje je osvojio u svetu tokom tri decenija bavljenja karikaturom, Prokopljević veće ima jedno priznanje koje je osvojio u Poljskoj.

On je u više navrata nagrađivan u Kini, Belgiji, Italiji, a stigla su mu priznanja iz KIjeva i Pariza, dok je najvažnije domaće priznajnje, "Pjera", osvojio 1994.

Prokopljević će u septembru, u galeriji "Progrs" otvoriti 46. samostalnu izložbu na kojoj će se predstaviti sa karikaturama koje su mu donele internacionlana priznanja, ali i izborom najnovijih rađenih na različite teme.

Tokom izložbe će predstaviti monografiju "Prokopljević - s karikaturom kroz život".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.