Jiržiju Kilijanu uručena nagrada Jovan Ćirilov

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jiržiju Kilijanu uručena nagrada "Jovan Ćirilov"

Slavnom koreografu Jiržiju Kilijanu je na sceni Sava Centra, po završetku predstave "Istočna senka", uručena nagrada Beogradskog festivala igre - "Jovan Ćirilov - Tragač za novim".

Kilijan je prvi laureat nagrade "Jovan Ćirilov", a dodeljena mu je prošle godine po odluci žirija koji su činili baletski pedagog i kritičar Marija Janković, reditelj Nebojša Bradić i direktor Ravena festivala đisberto Morseli.

"Govorim u ime svih grača sveta i milionske publike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima ste darivali svoju neprevaziđenu estetiku, svoja najdublja osećanja, bili ste i još uvek ste za generacije igrača koreograf božanstvenog dara, stilsko savršenstvo. Jedan baletski ekspert reče nedavno: Vreme će se računati do i posle Kilijana i beše u pravu", rekla je sinoć Janković pre uručenja nagrade.

Ona je naglasila da nagrada nosi ime velikog čoveka bez koga se nije mogla zamisliti srpska i jugoslovenska pozorišna scena i kultura, koji je "umeo virus savremene igre da ubaci i na ovo tlo" i koji je bio veliki poštovalac Beogradskog festivala igre, veliki prijatelj i uzor.

"Za veliki korak u čudesne prostore igre, hvala vam mnogo", poručila je Janković Kilijanu.

Kilijan je, primivši nagradu, izrazio zadovoljstvo što je "među fantastičnim ljudima i na fantastičnom festivalu koji Aja Jung godinama hrabro gradi". "Priznajem da ovo nije prva nagrada koju primam u životu, ali ću je nositi na posebnom mestu u srcu", rekao je Kilijan.

Publika Beogradskog festivala igre je večeras i juče imala priliku da pogleda njegovu plesno/filmsku produkciju "Istočna senka", koju je uradio pre tri godine za Aiči trijenale u Nagoji, a posvetio žrtvama cunamija u Japanu 2011.

Osnovni koncept komada, u kome igraju Kilijanova supruga Sabine Kupferberg i Gari Krist, baziran je na delima Semjuela Beketa i njegovom teatru apsurda.

Povezujući film i živi pokret na sceni, uz konstantnu igru svetlosti i senke, svedene pokrete dvoje igrača koji potvrđuju Kilijanovo uverenje da "svi mogu da igraju" čak i u određenim godinama, koreograf je stvorio vrlo emotivnu, dirljivu predstavu o životu i smrti , egzistencijalnoj potrazi za smislom i životnim saputnikom.

Dramatičnost dočarava i muzika koju za klavirom na sceni izvodi Tomoko Mukajama, a pošto je predstava zamišljena da se izvodi u intimnom okruženju i publika je sedela na sceni Sava Centra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jirži Kilijan: Čuvaću ovu nagradu u svom srcu

Izvor: Story, 25.Mar.2016

Sinoć je na sceni Centra Sava, nakon spektakularnog izvođenja predstave Istočna senka u okviru 13. Beogradskog festivala igre, dodeljena nagrada Jovan Ćirilov - za korak dalje.

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.