Jesen Njujorške filharmonije

Izvor: Politika, 26.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesen Njujorške filharmonije

Na ve­li­koj evrop­skoj tur­ne­ji, sa ču­ve­nim or­ke­strom, na za­tva­ra­nju be­o­grad­skog Be­mu­sa (24. ok­to­bra), svi­ra­će grč­ki vi­o­li­ni­sta Le­o­ni­das Ka­va­kos

Nju­jor­ška fil­har­mo­ni­ja, a po­sred­stvom Ju­go­kon­cer­ta, na­ja­vlju­je na­šoj mu­zič­koj jav­no­sti svo­ju pred­sto­je­ću evrop­sku tur­ne­ju na ko­joj je ucr­tan i Be­o­grad, gde će kon­cer­tom u Sa­va cen­tru, 24. ok­to­bra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sta­vi­ti tač­ku na naš 42. Be­mus. Po­sle tur­ne­je Evro­pa/Zi­ma 2010, oni se, opet pred­vo­đe­ni di­ri­gen­tom Ala­nom Gil­ber­tom, no­vim mu­zič­kim di­rek­to­rom ovog naj­sta­ri­jeg ame­rič­kog sim­fo­nij­skog or­ke­stra, pri­pre­ma­ju i za Evro­pa/Je­sen 2010.  Ova nji­ho­va „Je­sen”, u Evro­pi, po­tra­ja­će od 21. ok­to­bra do 4. no­vem­bra, i u tom ka­len­da­ru slav­nog or­ke­stra ube­le­že­no je 11 kon­ce­ra­ta, u osam ze­ma­lja.

Tur­ne­ja će po­če­ti u Gru­zi­ji – u Tbi­li­si­ju i Ba­tu­mi­ju, a so­li­sta na oba kon­cer­ta bi­će nji­ho­va ču­ve­na vi­o­li­nist­ki­nja Li­za Ba­ti­a­švi­li, „ve­li­čan­stve­na umet­ni­ca”, ka­ko ju je na­zvao di­ri­gent Gil­bert. Po­sle to­ga, pra­vac Nju­jor­ške fil­har­mo­ni­je bi­će na­zad na za­pad, ali sa­mo do Be­o­gra­da, i do Lju­blja­ne, dva da­na ka­sni­je. Ono što nas naj­vi­še za­ni­ma je­ste na­ja­vlje­ni pro­gram kon­cer­ta u Sa­va cen­tru: De­bi­si – Pre­lu­di­jum za po­pod­ne jed­nog fa­u­na, Si­be­li­jus – Kon­cert za vi­o­li­nu i or­ke­star, Brams – Sim­fo­ni­ja br. 4. Kao so­li­sta an­ga­žo­van je iz­van­red­ni grč­ki vi­o­li­ni­sta Le­o­ni­das Ka­va­kos, ko­ji je 2007. svi­rao na Ko­lar­cu u okvi­ru nji­ho­vog ci­klu­sa „Ve­li­ka­ni mu­zič­ke sce­ne”. Za­ni­mlji­vo je re­ći i to da je, u po­me­nu­toj dvo­ra­ni, istu Bram­so­vu sim­fo­ni­ju ove go­di­ne iz­ve­la i Be­o­grad­ska fil­har­mo­ni­ja ko­jom je di­ri­go­vao Zu­bin Meh­ta. Pa, eto do­bre pri­li­ke i za po­re­đe­nja, od­me­ra­va­nja, sa­gle­da­va­nja... Ka­ko vam dra­go!

A šta će bi­ti po­sle? – Bi­će: Var­ša­va, Vilj­nus, Ham­burg, Pa­riz i Luk­sem­burg. U Var­ša­vi su dva kon­cer­ta, a na onom dru­gom pred­sta­vi­će se i za­sad ne­po­zna­ti so­li­sta, onaj ko­ji bu­de po­be­dio na Me­đu­na­rod­nom pi­ja­ni­stič­kom kon­kur­su „Fre­de­rik Šo­pen”. Sa­mo ne­de­lju da­na na­kon ob­ja­vlji­va­nja ime­na la­u­re­a­ta, nje­ga če­ka i „po­klon” – so­li­stič­ki na­stup sa Nju­jor­škom fil­har­mo­ni­jom, na kon­cer­tu u pre­sto­ni­ci Polj­ske. Lep mu­zič­ki do­ga­đaj u Šo­pe­no­voj ze­mlji u go­di­ni ovog ve­li­kog kom­po­zi­to­ra (dva ve­ka od ro­đe­nja – 1810, Že­la­zo­va Vo­la) ko­ju pro­sla­vlja ceo svet. I ni­je to sve za pi­ja­ni­stu-po­bed­ni­ka. Na­gra­đen je i kon­cer­tom sa istim or­ke­strom u nje­go­voj nju­jor­škoj Ej­ve­ri Fi­šer dvo­ra­ni, 4. ja­nu­a­ra idu­će go­di­ne.

Na ovom evrop­skom pu­to­va­nju, u „pr­tlja­gu” ame­rič­kog or­ke­stra, osim već po­me­nu­te, je i mu­zi­ka Be­to­ve­na, Hin­de­mi­ta, Šo­sta­ko­vi­ča, Ri­har­da Štra­u­sa i Vag­ne­ra. Pro­šlog me­se­ca, Nju­jor­ška fil­har­mo­ni­ja je u svo­joj du­goj isto­ri­ji (osno­va­na 1842.) od­svi­ra­la i svoj 15.000-ti kon­cert. Na­ja­vlje­nom tur­ne­jom po­ve­ća­će se i broj ze­ma­lja u ko­ji­ma su na­stu­pa­li. Do­sad u 62 ze­mlje, a u ovom je­se­njem spi­sku su i dve gde ih još ni­je bi­lo – Gru­zi­ja i Li­tva­ni­ja. U Be­o­gra­du su bi­li sa­mo jed­nom, u sep­tem­bru dav­ne 1959. go­di­ne. Di­ri­go­vao je, ali se pred­sta­vio i kao pi­ja­ni­sta, slav­ni Le­o­nard Bern­štajn, na po­di­ju­mu Do­ma sin­di­ka­ta, ne­kad naj­re­pre­zen­ta­tiv­ni­je be­o­grad­ske dvo­ra­ne.

Bern­štaj­nu (1918-1990) u čast, nje­gov da­le­ki „na­sled­nik” Alan Gil­bert i nji­ho­va Fil­har­mo­ni­ja, u se­zo­ni 2008/09, iz­ve­li su ne­za­bo­rav­ni kon­cert u nju­jor­škom Kar­ne­gi ho­lu. Pu­no po­zna­tih di­ri­ge­na­ta vo­di­li su je­dan ova­kav or­ke­star, ali je za­ni­mlji­vo da je Gil­bert, ko­ji je do­šao po­sle sta­ri­jeg Lo­ri­na Ma­ze­la, pr­vi mu­zič­ki di­rek­tor u du­goj isto­ri­ji ko­ji je i ro­đen u Nju­jor­ku. U nje­go­voj bi­o­gra­fi­ji na­ći će­te i dru­ge po­zna­te or­ke­stre, me­đu nji­ma i Sim­fo­nij­ski or­ke­star iz Ham­bur­ga, gde je glav­ni go­stu­ju­ći di­ri­gent. Stal­ni gost istog or­ke­stra je i Mu­hai Tang, Ki­nez u Evro­pi, ko­ji je ne­dav­no po­sta­vljen za še­fa-di­ri­gen­ta Be­o­grad­ske fil­har­mo­ni­je.

Na saj­tu Ju­go­kon­cer­ta, or­ga­ni­za­to­ra be­o­grad­skog go­sto­va­nja, mo­že­te pro­či­ta­ti i da se do 1. ju­la kar­te za ovaj ve­li­ki mu­zič­ki do­ga­đaj u ok­to­bru mo­gu ku­pi­ti sa po­pu­stom, na bla­gaj­ni Sa­va cen­tra i Bi­let ser­vi­sa, gde vas če­ka pet ce­na u ra­spo­nu od 1.600 do 4.200 di­na­ra.  Pa, iz­me­ri­te du­bi­nom svog dže­pa.

M. Še­ho­vić 

objavljeno: 27/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.