Jergović i Basara: Tušta i tma

Izvor: B92, 15.Jun.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jergović i Basara: Tušta i tma

Promocija knjige „Tušta i tma“ autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare održaće se u utorak, 17. juna u Delfi Caféu u SKC-u sa početkom od 18 sati.

Dva poznata pisca razmenjivali su nekoliko godina pisma i utiske o zbivanjima svako u svojoj sredini, ali i šire, i ispisali neku vrstu hrvatsko-srpskog dnevnika.

U svojoj nesvakidašnjoj prepisci Jergović i Basara ponudili su čitaocima jedinstvenu analizu balkanskih naravi i događaja nastalih nakon ratova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prostorima bivše Jugoslavije, pokrećući i teme od književnog i šireg kulturnog značaja.

Ono što pleni u prepisci Jergovića i Basare jeste, pre svega, visoka kultura njihovog dijaloga i kritičnost prema pojavama u njihovim sredinama.

Širok je raspon tema koje su u svojoj prepisci dotakli ovi „državni neprijatelji“ u svojim nacionalnim književnostima: fundamentalizam, feminizam, nacionalizam, služenje vojske u bivšoj zajedničkoj domovini, odnosi Srba i Hrvata, portreti Tuđmana i Miloševića, domaća i svetska književnost i njihove teme, nekadašnji običaji u zajedničkoj zemlji i današnji u posebnim zemljama...

Kao posvedočeni kritičari društva, naravi i glavnih književnih tokova u svojim sredinama, Jergović i Basara u svojoj duhovitoj i pronicljivoj igri dopisivanja razotkrivaju sve sličnosti u negativnim karakterološkim crtama svojih nacija, potvrđujući time još jednom tačnost Frojdove misli da se, preneto na slučaj Srba i Hrvata, njihova uzajamna netrpeljivost javljala najčešće usled „patologije malih razlika“.

O knjizi „Tušta i tma“ na promociji će govoriti novinar i pisac Muharem Bazdulj, i autori Svetislav Basara i Miljenko Jergović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.