Jelinek: Handke je Nobelovu nagradu zaslužio deset puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelinek: Handke je Nobelovu nagradu zaslužio deset puta

Ranija dobitnica Nobelove nagrade za književnost iz Austrije Elfride Jelinek istakla je danas da je "veliki pesnik Peter Handke Nobelovu nagradu zaslužio deset puta".

Jelinek se tim rečima uključila u debatu o opravdanosti odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu, koji je napadan zbog svog odnosa prema Srbima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je, za portal bečkog nedeljnika "Njuz", rekla da su članovi Švedske akademije prilikom dodele Nobelove nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2004. njoj objasnili da "nagradu dobija samo za književni kvalitet".

"U suprotnom, trebalo bi antisemitskom monstrumu kao što je Selin osporiti književni značaj, a on je svakako jedan od najznačajnijih", objasnila je Jelinek, navodeći kao dalje primere Knuta Hamsuma i Ezra Pounda.

"Kada svi trče u istom pravcu, moraju umetnici kao jedini da idu u drugom pravcu. To nije samo u redu već je to njihova dužnost", poručila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelinek: Handke je Nobelovu nagradu zaslužio deset puta

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2019

Ranija dobitnica Nobelove nagrade za književnost iz Austrije Elfride Jelinek istakla je danas da je "veliki pjesnik Peter Handke Nobelovu nagradu zaslužio deset puta".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.