Jedna od najuticajnijih figura elektronske muzike – Jeff Mills ovog petka u Barutani

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 04:40

Jedna od najuticajnijih figura elektronske muzike – Jeff Mills ovog petka u Barutani

Jedan od najvećih, najpoznatijih i najuticajnijih producenata i DJ-eva svih vremena, Jeff Mills, poznat i kao The Wizard nastupiće ovog petka u Barutani.

Ovaj začetnik Detroit techo zvuka i legenda elektronske scene beogradskoj publici predstaviće se u tročasovnom setu, a domaću podršku pružiće mu veteran lokalne elektronske scene Vlada Janjić i Alexandar Ivković, Mita Concrete i Mihajlo kroz projekat MMA hybrid live.

Jeff Mills poznata je figura elektronske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << scene, umetnik koji je redefinisao savremenu muziku i kulturu i ostavio je trajni uticaj na techno i čitavu elektronsku scenu. Objavio je više od 20 albuma i preko 100 singlova i jedan je od prvih DJ-eva koji je sarađivao sa simfonijskim orkestrima i spojio klasičnu i elektronsku muziku.

Svoju karijeru Mills je započeo još davnih 80-ih godina, kao osnivač legendarnog detroitskog techno sastava Underground Resistance. Bio je prepoznatljiv po svom eksperimentalnom zvuku, a kao jedan od pionira u razvoju elektronske muzike, Mills je imao ključnu ulogu u popularizaciji techna širom sveta.

Tokom višedecenijske karijere, Jeff Mills je ostvario brojne uspehe, kao što su i osvojene nagrade najbolji techno DJ na International DJ Awards-u, kao i najbolji techno producent na DJ Awards-u. Radio je na različitim projektima, uključujući muzičku produkciju za filmove, predstave i i umetničke instalacije, a sarađivao je i sa brojnim simfonijskim orkestrima, brišući na taj način granice elektronske muzike, ujedno istražujući nove načine izražavanja kroz zvuk.

Njegov zvuk predstavlja karakterističnu kombinaciju techno ritmova, industrijskih elemenata i futurističkih tema. Mills je poznat po svojim energičnim DJ setovima i live nastupima, stoga je i stekao reputaciju jednog od najboljih techno DJ-eva na svetu.

U prvoj deceniji karijere, 1992. godine, Mills je osnovao svoju etiketu Axis Records, sa ciljem da pomeri granice inovativne i futurističke elektronske muzike. Na svojim prvim izdanjima poput "Mutant theory," "Tomorrow," "Art / UFO", "Time Machine" i "Alpha Centauri" Mills se bavio istraživanjem futurizma i naučno-fantastičnih tema.

Šire eksperimentisanje sa filmom i zvukom otpočeo je 2000. kreiravši soundtrack za Fritz Langov film "Metropolis". Kasnije je bio uključen u brojne projekte filmskih muzičkih sastava u saradnji sa Cinémathèque Française i Cité de la Musique u Parizu. To podrazumeva i njegove jedinstvene izvedbe cine-mixa za filmove "Cheat" (Cecil B. DeMille), "October" (Sergei Eisenstein), "Fantastic Voyage" (Richard Fleischer), "Etudes sur Paris" (André Sauvage) i "Woman In The Moon" (Fritz Lang). Zajedno sa francuskom filmskom rediteljkom Jacqueline Caux učestvovao je u filmu “Man From Tomorrow” koji više predstavlja portret Millsove muzike nego njega kao umetnika.

Jeff Mills je 2001. godine osmislio "Mono", monolitnu skulpturu i instalaciju inspirisanu filmom Stanleya Kubricka “2001: A Space Odyssey”, koja je bila izložena u Muzeju CCCB tokom Sonar Festivala u Barceloni.

Svoje izvanredne DJ veštine iskazao je nekoliko godina kasnije u filmu "The Exhibitionist", nesmontiranom snimku koji u realnom vremenu prikazuje Millsovu kreativnost u DJ-ingu. Usledio je i serijal albuma koji su se nadovezivali jedan na drugi – "Sleeper Wakes", "The Power”, "The Messenger", "The Jungle Planet.

Projekat "The Trip" predstavio je 2009. godine u Londonu. Fasciniran naučnom fantastikom, Jeff Mills nastavio je svoj rad na slikama započet 2000. godine, a koji je predstavljao mešavinu zvuka i slika, pozivajući publiku na potpuno senzorno iskustvo. Mešajući u realnom vremenu više od pedeset isečaka iz naučno-fantastičnih filmova, sledeći iste principe kao kod DJ-inga, Jeff Mills je pružio publici pulsirajuću atmosferu neobičnosti – mesto gde psihodelija susreće elektroniku.

Tokom 2013. godine Mills je sarađivao s japanskim astronautom dr. Mamoru Mohriem i objavio album "Where Light Ends“, inspirisan Mohrijevim prvim putovanjem u svemir. Predstavio je svoju prvu samostalnu izložbu kao savremenog umetnika pod nazivom “Centrifugal Force”, u La Passerelle Saint-Brieuc, gde razvija koncept beskonačnog spiralnog kretanja kroz različite zvučne i vizualne instalacije. Istovremeno je predstavio i “Chronicles of Possible Worlds” u prestižnoj fondaciji Vasarely, sedmočasovnu izvedbu koja se bazirala na istraživanju egzoplaneta, u saradnji sa laboratorijom za astrofiziku u Marseju. Usledila je i rezidentura u muzeju The Louvre, kao i mnoštvo novih izdanja i brojni performansi.

Jeff Mills već dugi niz godina sarađuje sa simfonijskim orkestrima i poznat je po brojnim koncertima širom sveta. Prvi takav projekat bio je sa Nacionalnim orkestrom Montpellier, na kompoziciji "Blue Potential", a usledila je i nova verzija ovog orkestralnog projekta, pod nazivom "Light from the Outside World". Iz ovakvih kolaboracija proizašlo je i delo "Where Light Ends", kao i projeka inspirisan Holstovim "The Planets".

Jul u Barutani je rezervisan za nastup legende britanskog klabinga Gilesa Petersona, kao i gostovanje Dubfire-a, nekadašnjeg člana sastava Deep Dish, dok u avgustu stiže Juliet Fox i italijanski duo Fideles, jedno od omiljenih imena sa Afterlife etikete.

Ulaznice za sve događaje u Barutani su u prodaji putem Cooltix onlajn platforme, kao i na Gigs Tix i Ticket Vision prodajnim mrežama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.