Jedinstven u svemu

Izvor: Blic, 25.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstven u svemu

BEOGRAD - U svom vremenu, Novica Tadić je oličavao najređe i najbolje ljudske vrednosti. Tih i nenametljiv, prolazio je gradom koji je preselio u vrhunsku poeziju i za koji je učinio najviše što može jedan pesnik, pretvarajući ga u pesnički toponim i artefakt prvoga reda.

Odvojen od književnog života, neumešan u dnevne stvari, bez ikakve sujete, što je već samo po sebi među piscima izuzetno, Novica Tadić se razlikovao od svih savremenika koje znam i bio je jedinstven >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svemu što je činio. Kao i da nije bio od ovog, vremena taj lucidni pesnik koji je ćutao u našoj brbljivoj svakodnevici, a progovarao munjevitim i osnovnim rečima u svojoj poeziji, taj „lutajući oganj" našeg modernog pesništva koji je osvetlio svu tamu i svu obesvećenost svog doba i svog sveta.

Retkost među pesnicima i retkost među ljudima, Novica Tadić je živeo za poeziju i svojim životom potvrđivao svoje stihove koji su ga uvrstili u najuži krug najboljih pesnika druge polovine XX veka i našeg vremena.

Oblikovao je jedan od najautentičnijih svetova u našoj poeziji u čijem su središtu stihovi punog intenziteta, tamnih slika modernog gradskog života i otkrivajućih senki koje su njegovi savremenici uglavnom doživljavali kao podrazumevajuću svakodnevicu, a on je u njima prepoznavao prvorazredan izazov svoje poezije.

Pamtiće ga oni koji su ga znali i oni koji su čitali ili će tek čitati njegove pesme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.