Jedan trenutak u uvodnoj sceni iz Kuma bio je potpuno improvizovan VIDEO

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 20:35

Jedan trenutak u uvodnoj sceni iz "Kuma" bio je potpuno improvizovan VIDEO

"Kum", Oskarom nagrađeni film Frensisa Forda Kopole iz 1972. godine, započinje nezaboravnom uvodnom scenom, u čijoj pozadini svira prepoznatljiva melodija koju je komponovao Nino Rota. Dvominutni monolog glumca Salvatorea Korsita, koji je glumio pogrebnika Ameriga Bonaseru, izvodi se pod budnim okom kamere postavljene iza ramena nepoznatog slušaoca, što u gledaocu odmah stvara napetost.

Kada kamera napokon usmeri svoj pogled prema nepoznatom liku, prvi put se susrećemo s mafijaškim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donom, Vitom Korleoneom. Sama njegova pojava izaziva strahopoštovanje, ali jedan detalj u sceni na prvu deluje kao da ne pripada tamo. Radi se o mački koja leži u Korleonovom krilu dok je on mazi.

Motiv mačke koja sedi u krilu svog vlasnika često se koristi u prikazu zlikovaca, ali u Kopolinom slučaju mačka se tamo našla igrom slučaja. "Mačka koju Marlon drži u rukama je bila neplanirana", rekao je reditelj.

"Video sam mačku kako trči po studiju, uzeo sam je i dao je Marlonu u ruke bez da sam rekao išta."

Mačka je naizgled uživala u središtu pažnje, a navodno je prela tako glasno da su montažeri zvuka morali to oprezno da izbace iz filma, kako ne bi zasenilo Brandovu izvedbu.

Iako mačke inače simbolizuju zlikovce, poput bele mačke negativca Ernsta Stavre Blofelda iz filmova o Džejmsu Bondu, Kopola nije potvrdio zašto se odlučio na ubacivanje ovog motiva, no jasno je da kod njega mačka nije simbol zla. Rediteljevi mafijaši su prikazani uz dozu saosećanja, oni nisu zlikovci, već antijunaci s kojima se možemo povezati.

Mačka koja sedi u krilu dona daje kontrast njegovom liku, pokazuje nam da on nije samo nemilosrdni mafijaški vođa već je i nežan i strpljiv porodični čovek, koji očito drži stvari pod kontrolom jer se tokom ozbiljnog razgovora o plaćenom ubistvu mirno igra sa svojim ljubimcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.