Jasna Jovanov na čelu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasna Jovanov na čelu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

NOVI SAD -

Za upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu ponovo je na četiri godine imenovana Jasna Jovanov, potvrđeno je danas Tanjugu u toj specijalizovanoj muzejskoj ustanovi.

Prvi put je na tu dužnost stupila 1999. godine, a Vlada Vojvodine je potvrdila njen ponovni izbor na osnovu rezultata konkursa zaključenog 8. juna.

Jasna Jovanov je istoričar umetnosti i muzejski savetnik, magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istoriju umetnosti, a doktorirala u Centru za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta u Novom Sadu.

Od 2005. godine bavi se i edukativnim poslom, kao predavač istorije umetnosti na Departmanu za geografiju, turizam i ugostiteljstvo Prirodno-matematičkog-fakulteta u Novom Sadu i na Akademiji klasične umetnosti Univerziteta EDUKONS.

Spomen-zbirka poseduje, proučava, publikuje i izlaže umetnička dela koja je sakupio Pavle Beljanski (1892-1965), jugoslovenski diplomata i kolekcionar, i poklonio Novom Sadu 1957. godine.

Zdanje je otvoreno za javnost 1961. godine sa 173 umetnička dela, a uz stalnu postavku mogu se videti i "Memorijal umetnika" i "Memorijal Pavla Beljanskog".

Od 1965. godine dodeljuje se Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomatski rad iz istorije umetnosti, a taj specifični muzej se od 1980. godine bavi i izdavačkom delatnošću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.