Jarboli: Protiv civilizacijskog ćorsokaka

Izvor: Blic, 13.Maj.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jarboli": Protiv civilizacijskog ćorsokaka

Beogradska alternativna rok grupa "Jarboli" predstaviće na večerašnjem (21h) koncertu u Domu omladine Beograda novi album "Zabava" (Odličan hrčak). Novi album može da se preuzme besplatno sa "Egzitovog" sajta, a gitarista i pevač ove grupe Boris Mladenović za "Blic" govori o novoj ploči, , zabavi, eskapizmu i uticaju koji je ova grupa ostvarila na domaću rok scenu otkako je formirana početkom devedesetih godina.

Boris kaže da je glavna promena na novom albumu način >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na koji je sniman, ali da principi na kojima se zasniva muzika "Jarbola" (nazivana je i "istočnoevropski rokenrol") ostaju isti...

"Imali smo uslove kakve najviše volimo za snimanje, koji podrazumevaju to da ceo bend može da stane u sobu i da zajedno svira. To je presudno uticalo na zvuk na ploči, jer je to autentični zapis grupe koja tako svira kako se na ploči čuje", kaže Boris.

Album "Zabava" možete preuzeti ovde

Bend zvuči dosta sigurnije. Imaš li utisak da je to zbog uslova snimanja ili je generalno došlo do promene kod grupe?

- Svirački se tu stalno napreduje. Dosta je vremena prošlo od prethodne ploče. Iako se nismo mnogo eksponirali, imali smo šta da uradimo na sebi i to se čuje na ovoj ploči.

To što svi zajedno sviramo sigurno doprinosi organskom utisku o muzici koja je tu snimljena. Nema krpljenja, nasnimavanja i snalaženja u poluozbiljnim situacijama, već je sve urađeno i odsvirano kako treba. U tom smislu sam ovom pločom najzadovoljniji od svih do sada, jer sam je realizovao tačno onako kako sam zamislio.

"Jarboli": Uticaj koji ne može da se zanemari

Ploča je dosta šarolika žanrovski i po tempu, što je i ranije bio slučaj, pa su neke pesme malo eksperimentalnije, a neke druge su više pop... Jesi li zadovoljan kako je to ispalo?

- To je kao da pričaš o bilo kojoj našoj ploči (smeh). Poslednja ploča je uvek najbolja, naročito za autore, a u svim tim sapektima za koje me pitaš sam siguran da sam ostvario veći broj poena nego na prethodnim albumima. A žanrovska raznolikost je naš trejdmark i nemam nameru da od toga odustajem, a mislim da je to štetno, naprotiv.

Naslov albuma je "Zabava”. Ima tu malo i ironije...

- Naslov albuma jeste na neki način višeznačan - zabava kao trošenje veremena, kao i domaći naziv za žurku, a u ovom slučaju, što se naše ploče tiče to je pojam za razmatranje nego što je zabava ne-nam-kako definisana na toj ploči. To je jedna od stvari na koju se oslanja neki presek svakodnevice kojom se na ovoj ploči bavimo. Ima tu ironije, ali ima i iskrene zabave. Nije to stvar koja je nužno kritički usmerena ka nečemu.

Uticaj se ovde ne isplati

Klasika i rokenrol

Zanimljivo je da klavijaturistkinja "Jarbola" Sonja Lončar nastupa i kao klasični muzičar, jer sa Andrijom Pavlovićem čini svetski priznat klavirski duo "LP"

Kakav je osećaj kada čuješ da mnogi novi bendovi kao jedan od uzora navode upravo "Jarbole"?

- Osećaj je naravno dobar, mada zavisi ko to kaže (smeh). U većini slučajeva to je pozitivan i dobar utisak. Ne znam kako bih se odnosio prema tome, pošto nemam utisak o "Jarbolima" kao veličini, ali definitivno imam utisak o "Jarbolima" kao o uticaju koji ne može da se zanemari na ovim prostorima.

Moj stav prema svemu tome varira od toga da li mi je dovoljno da samo percipiram svoj uticaj ili očekujem da se meni to nekako isplati. Teško se živi, i zato mi neke situacije u kojima me tapšu po ramenu mi nekad jako idu na živce. Tu ne mislim na mlađe kolege, nego na kritičarski establišment. Što se tiče mlađih kolega, super je to. Mislim da je uticaj koji su "Jarboli" ostvarili na domać scenu stvarno ozbiljan. Druga je stvar da li ćete vi to da gledate kroz tiraže i finansije, ali, izvinite, neka doza poetike koju smo mi zastupali se ozbiljno primila.

Ima i eskapizma u vašoj muzici, a konkretno na novom albumu tu je pesma "Naselja u retrovizoru”, sa bežanjem iz grada kao večitom temom...

- To jeste večita tema, a ja nisam ni prvi ni poslednji koji će o tome da peva. Ali, ako si pažljivo slušao primetio si da je moja teza da je tamo možda bolje, a možda i nije. Zato je to više pesma o civilizacijskom ćorsokaku a ne o eskapizmu...

Povezane vesti: Pet koncerta u Domu omladine do kraja maja Novi album "Kande, Kodže i Nebojše" besplatno na "Egzitovom" sajtu "Jarboli" promovišu novi album Diorama, Marčelo i Jarboli u Domu omladine "Strouksi" snimaju novi album

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.