JDP: Premijera Zmajeubica u subotu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jun.2014, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JDP: Premijera "Zmajeubica" u subotu

Premijera predstave "Zmajeubice" Milene Marković, u režiji Ive Milošević biće održana na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u subotu 7. juna, s početkom u 20 časova.

Komad "Zmajeubice" naručen je od Milene Marković čije su već tri drame svoja prva izvođenja imale upravo u JDP-u, počev od 2001. godine - "Paviljoni", "Šine" i "Brod za lutke", deo je namere pozorišta da se kroz nekoliko različitih projekata pozabavi stogodišnjicom Sarajevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << atentata, stvarnim početkom dvadesetog veka.

Sedamnaestogodišnji dečak sa oružjem, nesuđeni pesnik čije ime predstavlja istorijski simbol i čest predmet nesporazuma, kao glavni junak novog dela pesnikinje i dramatičarke čiji opus obeležava neprestano razbijanje predrasuda.

Foto: Aleksandar Angelovski / promo

Komad, zasnovan kao „junački kabare“, neka vrsta ironičnog časa istorije, priča poznatu priču o atentatu kroz uzavreli poetski jezik kojim se iskazuje ključni zahtev – zahtev za slobodom.

Nije reč o istorijskoj drami, nego o savremenom komadu koji tematizuje i preispituje poziciju današnjeg mladog čoveka u odnosu na taj vrhunski zahtev – biti slobodan.

Gavrila Principa igra Nikola Rakočević, a u ansamblu su Mirjana Karanović, Radovan Vujović, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović, sa po više uloga. Na sceni će kao izvođač biti i kompozitor Vladimir Pejković.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Maja Mirković, koreograf Boris Čakširan.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Premijera „Zmajeubica“

Izvor: Danas, 06.Jun.2014

Komad Milene Marković "Zmajeubice - junački kabare" u režiji Ive Milošević premijerno će biti izveden večeras (subota) od 20 sati na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.