Izvestan put na Bijenale

Izvor: Politika, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvestan put na Bijenale

Mrđan Bajić putuje u Veneciju gde će 8. juna biti otvoren paviljon Srbije, prvi put kao samostalne države

Nastup Mrđana Bajića kao predstavnika Srbije na predstojećem Bijenalu u Veneciji od juče je i zvanično izvestan, budući da će očekivana i dugo iščekivana budžetska podrška biti realizovana. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda novoimenovani ministar kulture Vojislav Brajović rekao je da se nastup Srbije u Veneciji odigrava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "pod pokroviteljstvom predsednika republike Borisa Tadića", kao i da je u budućnosti neophodno utvrditi proceduru i sistem imenovanja komesara našeg paviljona u Veneciji.

Srpski paviljon u Veneciji otvara se 8. juna u 17 časova. Srbija prvi put nastupa kao samostalna država. Kao što je poznato, komesar našeg paviljona je slikar i profesor Vladimir Veličković koji je rekao da je po imenovanju odmah znao koga će da izabere, budući da Mrđana Bajića, odnosno njegovo stvaralaštvo, poznaje odavno. "Reč je o potpunoj umetničkoj ličnosti čiji se rad ne uklapa u postojeće šeme i trendove. Skulpture koje će biti u Veneciji su specijalno pravljene za tu priliku i u funkciji su prostora našeg paviljona", kazao je Veličković.

Mrđan Bajić kaže da ako naš nastup prođe loše, to će biti njegova odgovornost, ali ako prođe dobro, za to je on zaslužan samo 20 odsto, a za ostatak ceo tim koji je naporno radio sve vreme. Pomoćnik komesara je Maja Ćirić, pisci tekstova u katalogu Jovana Stokić, Lidija Merenik, Biljana Srbljanović, Loran Heđi, menadžer projekta Dušan Ercegovac, dizajner kataloga Slavimir Stojanović, autori filma o Jugomuzeju Đorđe Marković i Nenad Radojičić...

Maja Ćirić objasnila je da se koncept Mrđanove izložbe sastoji iz tri dela. Prvi deo je Jugomuzej kao uvodni deo koji postavlja pitanje o kulturnom nasleđu, drugi deo je "Backup" koji se odnosi na unutrašnjost umetnikovog ateljea, odnosno okvir njegovog stvaralaštva i treći deo, po kome cela izložba nosi naziv "Reset", čine skulpture kao "pejzaž koji na prvi način pokušava da sagleda situaciju nove Srbije".

Gorica Mojović je naglasila da su fotografije najnovijih Bajićevih skulptura nastale u novom, budućem prostoru Muzeja grada i izrazila nadu i želju da te skulpture i nađu mesto u ovom muzeju.

Na pitanje šta se događa sa, na brzinu izabranim, Savetom bijenala od strane prethodnog Ministarstva kulture, Vladimir Veličković je rekao da taj savet nakon imenovanja nije imao nikakvog udela u pripremama. Novinare je interesovalo i da li će Ministarstvo kulture podržati umetnika Zorana Naskovskog koga je selektor bijenala Robert Stor izabrao da izlaže na centralnoj, grupnoj, internacionalnoj izložbi u Veneciji. Ministar kulture, za koga je cela situacija oko Venecije dosta nova, rekao je da je za izbor Naskovskog tek čuo i poručio da će ga Ministarstvo podržati za sve što mu bude bilo potrebno.

M. Đorđević

[objavljeno: 23.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.