Izraelski film je ponovo u fokusu

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski film je ponovo u fokusu

-U Izraelu se danas prave izuzetno dobri filmovi, uzbudljivi za ostatak sveta, a naši autori su prisutni na svim većim festivalima u svetu - rekao je Eran Riklis, reditelj filma „Limunovo drvo“, kojim je započeo takmičarski program Festivala evropskog filma na Paliću. Inače, ova kinematografija nalazi se u fokusu festivala jer joj je posvećen čitav festivalski program „Novi izraelski film“. Na Festivalu će biti prisutni brojni predstavnici - producenti, predavači, čelni ljudi izraelskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kinematografskih institucija, mladi reditelji i glumci.

- Mogu da se pohvalim činjenicom da intrigantne priče uvek prati visok tehnički nivo filmova. Kinematografijom danas u svetu dominiraju filmovi poput „Betmena“ i „Seksa i grada“. Zato je važno što je tokom protekle dve godine stvoreno veliko interesovanje za naš film. Filmska publika se uželela ostvarenja koja nose neki smisao. Sreo sam se na Paliću sa Kenom Loučom, koji je deo mog školovanja u Velikoj Britaniji, zajedno sa Majkom Lijem, Andersonom i drugima koji su okrenuti socijalnim temama. Upravo takve teme za mene su najintrigantnije, volim filmove koji imaju jaku socijalnu poruku i koji se tiču lokalnog društva - rekao je Riklis.

Izraelskog reditelja Palić je podsetio na domovinu.

- Ovde je i vreme i klima nalik onome što sam ostavio u Izraelu, kod kuće, mestu pored jezera po kojem je Isus hodao. Na Festivalu osećam opuštenu atmosferu i ogromnu energiju.

Novoustanovljenu nagradu „Andergraund spirit“ za poseban doprinos u okviru nezavisne filmske produkcije francuskom pesniku, muzičaru i sineasti Fransoa Zi Osanu uručio je direktor Festivala Radoslav Zelenović. Osanov kratki film „Ciel etient“, viđen premijerno na Festivalu u Kanu ove godine, prikazan je u programu „Mladi autori Evrope“ (selektor Petar Mitrić).

- Osanovi filmovi izgledaju neverovatno. Svaki kadar je na svom mestu, scenografije su uvrnute i raskošne, svaki glumac je nezamenljiv. Priče njegovih filmova započete su u prošlosti, a završavaju se u budućnosti. Ako iko treba da dobije nagradu sa pojmom „underground“ u nazivu, onda je to Osan - rekao je Mitrić.

U uvodnom programu selekcije „Mladi autori Evrope“ prikazan je i Osanov film „Doktor Cens“ iz 1996. godine, rađen u žanru američkih roud filmova, a posvećen je jednom od tvoraca pank ideologije Džou Strameru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.