Izraelska kinematografija na Paliću

Izvor: B92, 22.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska kinematografija na Paliću

Gost 15. Palićkog festivala, koji je svoj prateći program fokusa na jednu nacionalnu kinematografiju ovoga puta posvetio Izraelu, 21. jula je bio izvršni direktor Izraelskog filmskog fonda (IFF) Katrijel Šori (Katriel Schory).

Zapažen uspeh koji filmska produkcija te zemlje u poslednje vreme postiže i kod kuće i u svetu, na međunarodnim festivalima, on je objasnio vrlo ozbiljnim radom Filmskog fonda, osnovanog 1979. godine.

"Trudimo se da pažljivo pratimo i negujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autore, od početne ideje preko realizacije projekta do distribucije", rekao je Šori na konferenciji za novinare.

Kao neprofitna organizacija, podržana sredstvima iz budžeta, IFF "omogućava da se snime najbolji scenariji i pruža prilike da najtalentovaniji autori prenesu svoju viziju i kreativnost na veliki ekran", istakao je on.

Glavni cilj Fonda je da olakša produkciju dugometražnih igranih filmova i da promoviše njihovo prikazivanje u Izraelu i širom sveta.

U toj kategoriji godišnje se snimi 14 do 18 dela, uz četiri koprodukcije, kao i veći broj televizijskih drama i serija (u trajanju od 400 sati), dokumentaraca, animiranih I reklamnih filmova.

Šori je izjavio da je o iskustvima rada IFF-a razgovarao na Paliću sa srpskim kulturnim poslenicima i producentima. O uspešnosti tog modela govore podaci da Izrael ima čak 120 bioskopa sa 380 sala, a ukupni kapacitet je 80.000 sedišta.

U aktuelnom periodu poseta je deset miliona na godišnjem nivou, od čega je 1.3 miliona gledalaca domaćih filmova.

Za ciklus "Novi izraelski film" selektor Nikolaj Nikitin izabrao je pet ostvarenja, među kojima je kandidat te zemlje za Oskara, ratni film "Tvrđava Bofor" autora Džozefa Sedara, dobitnika nagrade za režiju na festivalu u Berlinu. Tu su i "Vasermil" Mušona Salmona, dobitnika nagrade "Golden gejt" na festivalu u San Francisku, "Nudla" Ajalet Menahemi nagrađene u Montrealu, "Dug" Asafa Bernštajna, kao "Poseta orkestra" Erana Kolirina, proglašenog 2007. za "Evropsko otkriće godine", koji je naša publika videla na Festu.

Ciklus upotpunjuje pet kratkometražnih, studentskih filmova u produkciji poznate "Sem Špigel filmske i TV škole" iz Jerusalima.

Šori je ocenio da ovaj izbor dela različitih žanrova i tematike u svojoj celini daje tačnu sliku savremene izraelske kinematografije. O svom radu na konferenciji su govorili i mladi turski reditelj i scenarista Sejfi Teoman koji učestvuje u programu "Paralele i sudari" sa debitantskim filmom "Knjiga za leto", kao i iskusni mađarski autor Gabor Detre čiji se "Tablon" prikazuje u pratećem ciklusu "Novi mađarski film".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.