Između privatnog i javnog

Izvor: SEEcult.org, 03.Jul.2015, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između privatnog i javnog

Izložba 'Između privatnog i javnog', čiji su autori Biljana Tomić, Dobrila Denegri i Ješa Denegri, biće otvorena 7. jula u Kući legata u Beogradu, nakon nedavnog predstavljanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu u nešto drugačijoj postavci.

Na izložbi učestvuju umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Dragomir Ugren, Vesko Gagović i Veljko Vujačić, zatim specijalni gosti Bogoljub Boba Jovanović, Vasa Mihić >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i Eugen Feller, te mlađi umetnici: Marco Chiesa, Bojana Atlija, Marko Marković i Dunja Trutin.

Izložba “Između privatnog i javnog” koncipirana je i organizovana na inicijativu i poziv Dragomira Ugrena u MSUV-u od 29. maja do 21. juna, a u Kući legata će sadržati i dokumentarne priloge elemente magistarskog rada Dunje Trutin koji se bavi nematerijalnim sistemom analize sociologije odnosa.

Prema navodima Nezavisne kulturne asocijacije – nKA, kao organizatora, slučaj i slučajnosti tematski konotiraju izložbu koja je nastala kao pokušaj da se objedini i rekapitulira niz izložbenih projekata realizovanih od 1999. godine. Tokom vremena je obuhvatila više perioda u kojima su, sa većim ili manjim kontinuitetom, učestvovali mnogi od navedenih umetnika u saradnji sa kustosima Ješom Denegrijem, Dobrilom Denegri i Biljanom Tomić.

     Eugen Feller, Bez naziva, 2013.

U koncepcijskom smislu izložba dodiruje različita područja kustoske prakse, različite vremenske periode i kontinuitete i različite aspekte umetničke produkcije nastale u saradnji umetnika i zajedno sa kustosima koji su ih pratili. Privatno/javno time postaje metafora relacija život/umetnost, koja je istorijski problematizovana i tematizovana u različitim kontekstima, još od 60-ih i 70-ih godina XX veka, počev od prakse Jozefa Bojsa do mnogih drugih savremenijih umetnika.

Izložba je koncipirana sa ciljem da se povežu autori koji rade u domenu višeslojnog područja apstraktne slike i njenih transformacija u opštem kontekstu apstraktnog slikarstva. Oni razrađuju umetničke formalne i medijske sisteme boje, forme, gesta, materije i strukture kao promenjivih i kontinuiranih vrednosti u izvođačkoj praksi umetnika, sledeći njena imanentna svojstva vizuelnih, mentalnih, etičkih i egzistencijalnih konstanti.

Marco Chiesa, Škorpija, 2010-2015, akril, juta, pigment, nokti, 180x270cm

Učešće mladih skulptora je svojevrstan pandan sa aktuelnim pozicijama skulpture u procesu medijskih transformacija i inovacije u kategoriji savremene skulpturske prakse.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Novi uspeh mladih programera, četiri medalje u Bugarskoj

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 09:32

Mladi programeri iz Srbije postigli su odličan rezultat na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj gde su osvojili jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. . Marko Stanković, učenik gimnazije ''Svetozar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.