Izložbe u Kulturnom centru Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2020, 11:49

Izložbe u Kulturnom centru Novog Sada

Izložba skulptura Sanje Sremac biće otvorena u ponedeljak, 18. maja u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 1. juna. U Malom likovnom salonu  toku je izložba Mute Aleksandre Ilić koja se može pogledati do 22. maja, uz propisane mere zaštite ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Izložba Mute Aleksandre Ilić može se pogledati od 11. do 22. maja u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uz propisane mere zaštite ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Mute Aleksandre Ilić – zvuk tišine

Unutar svog umetničkog stvaralaštva, izražavajući se u ciklusima, Aleksandra Ilić je prošla kroz nekoliko transformacija, ali uvek ostajući dosledna osobenom ekspresivnom slikarskom izrazu čija je glavna okosnica apstrakcija i česta inkorporacija teksta u slikama i crtežima. Ova strategija ubacivanja teksta u vizuelnim umetnostima postepeno je razvijena tokom 20. veka zahvaljujući brojnim avangardnim pokretima koji su podržavali ugrađivanje različitih neslikarskih materijala u slike, pa tako i reči. Umetnici su ubacivali reči u sliku u cilju istraživanja veze između ideja i slike. Ova strategija je posebno bila značajna tokom šezdesetih godina 20. veka kada su konceptualni umetnici bazirali svoja dela na tekstu, pa su reči u slici oslobodili sliku njenih formalnih osobina. Postoji bezbroj načina na koji savremeni vizuelni umetnici uključuju reči u svoju praksu: kao narativ, pronađeni predmet, znak, društveni i politički komentar, ili u šali. Međutim, Aleksandra Ilić je konstantno u potrazi za sopstvenim rečnikom kojim bi dnevnički zapisivala, kroz slike i tekst u njima, svoje misli i osećanja. Od 2018. godine započela je seriju radova – slika, crteža i instalacija pod nazivom Mute, koje izvodi kombinujući raznovrsne medije i materijele kao što su flomasteri, olovke, uljani akril, papir i pesak. Tekst koji je na ranijim serijama radova uvek mogao da se pročita sada više ne može, i za taj vizuelni postupak umetnica koristi izraz Mute koji označava da je nešto utišano. Slova su postala samo mrlje iza kojih se ne nazire ni najmanja njihova naznaka. Iz ovih poništenih slova rađaju se vizuelni simboli, pa se tako tekst koji je nekada bio važan segment njenog rada povlači dajući prednost vizuelnom čitanju slike. Nekadašnja slova postaju likovni elementi, reči koje su nekada u njenim delima određivale temu, sada su postale sredstvo za istraživanje nekih drugih tema. Iako tvrdi da je na ovim radovima ispisivala veoma važne informacije, mi kao takve ne možemo da ih pročitamo pa nas mašta vodi do bezbroj mogućnosti tumačenja ovog teksta koji više nije tekst, tako da ova vrsta nečitljivosti služi ne da postavi i odredi granice dela, već da ga oslobodi.

Život u savremenom svetu je bučan i prenatrpan raznovrsnim informacijama koje nas konstantno bombarduju, a za kojima opet mi stalno vapimo ne bi li održali korak sa svim ubrzanim inovacijama u 21. veku. Aleksandra Ilić zato u svojim radovima ističe značaj tišine i introspekcije. Njena dela nas pozivaju da razmislimo o brojnim porukama i slikama sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, podseća nas da moramo praviti selekciju kakve audio i vizuelne senzacije u njihovom mnoštvu primamo, jer samo tako možemo biti koncentrisani na sebe i svoj unutrašnji mir.

Izložba skulptura"Fuzija“ Sanje Sremac od 18. maja u Likovnom salonu

Izložba skulptura Sanje Sremac biće otvorena u ponedeljak, 18. maja u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 1. juna.

Sanja Sremac nas iz izložbe u izložbu iznenađuje svojom kreativnošću i svežinom ideja, a tokom poslednjih nekoliko godina ona uspešno održava balans između kvaliteta i kvantiteta svog izlagačkog delovanja. Na vrhuncu umetničke snage i kreativnog naboja, sa bogatim izložbenim iskustvom na samostalnim, sekcijskim i kolektivnim postavkama, Sanja je autor koji svaki svoj izlazak pred stručnu javnost, publiku i kolege dovodi do savršenstva, ostajući verna svom autentičnom rukopisu, prepoznatljivom likovnom izrazu i stilu. Tragajući za novim kombinacijama formi, materijala i tehnikama izrade, u procesu nastanka svake kolekcije radova, Sanja u svaku novu postavku ugradi celo svoje biće, svoje emocije, totalno se predaje procesu stvaranja, svojom inventivnošću i maštom preskače po nekoliko stepenika prelazeći sa visokog na još viši vrh na kome sve pršti od fantastične i nestvarno dobre energije.

I ovoga puta se njena osnovna ideja za izložbu vrti oko fuzije i kontrasta, sveta oko nas i onome što je u nama samima. Nju intrigiraju i inspirišu veze i konekcije između ljudi i prirode, osećanja i čula, procesi sjedinjavanja i stapanja, mirisi i dodiri… Sve skulpture, panoi, zidne i podne instalacije su izrađene u tehnici kamenine u vrlo smelim kombinacijama sa peskom, staklom i metalnim elementima. Cela postavka je jedna ozbiljno pripremljena i osmišljena igra formi, materijala i boja (crvena,crna i bela). Oblici i simboli su puni života, materijali svojim sastavom, tvrdoćom i kompaktnošću daju određeni moćni ton eksponatima, a kontrasti boja podsvesno utiču na posmatrača i u nama izazivaju različita emotivna stanja. Nazivi radova („Točak”, „Virus”, „Logoreja “, Red holes, Repercussion, Waves, „Pročišćenje“, Distance… ) nas još jače uvlače u predstavljenu ikonografiju (krug, točak, rupa, talasi, bodlje, virus…) i upućuju nas na ozbiljno promišljanje o našoj stvarnosti, o mikro i makro svetu na koji nam Sanja svojim likovnim jezikom ukazuje.

Biografija

Sanja Sremac je vizuelna umetnica koja se bavi keramikom u obliku skulptura i instalacija, spaja klasične i savremene stvaralačke prakse. Rođena 1969. godine u Beogradu. Završila srednju dizajnersku školu. Diplomirala na FPUD-u na odseku keramika i staklo. Samostalni umetnik, član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže od 1992. godine, preko dvesta žiriranih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na brojnim kolonijama, radionicama i festivalima. Radovi joj se nalaze u privatnim zbirkama i ustanovama kulture. Do sada je priredila 14 samostalnih izložbi.

Pored keramike bavi se digitalnim umetnostima, vodi likovnu radionicu ,,Glinardina’’ za decu i odrasle. Živi i radi u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.