Izložba slika iz manastira Jasenovac u Tekelijanumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika iz manastira Jasenovac u Tekelijanumu

Episkop pakračko-slavonski vladika Jovan otvorio je u čuvenom budimpeštanskom "Telekijanumu", zadužbini srpskog dobrotvora Save Tekelije, izložbu slika nastalih u manastiru Jasenovac proteklih nekoliko godina.

Svečanom činu prisustvovali su episkop budimski i administrator temišvarski vladika Lukijan i njegovi najbliži saradnici, kao i naš ambasador u Mađarskoj Ivan Todorov i njegova bosansko-hercegovačka koleginica Biljana Gutić Bjelica.

Vladika Jovan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stradanje Srba, Jevreja, Roma i drugih u Jasenovcu nazvao "novim kosovskim bojem" i podsetio na sudbinu tamošnjeg pravoslavnog hrama. Manastirska crkva, posvećena Svetom Jovanu Preteči, sagrađena je još daleke 1773. godine, dva puta je rušena, početkom Drugog svetskog rata i u operaciji "Bljesak", a poslednji put odnovljena 2000. godine. Jedna njena pomoćna prostorija je 1941. pretvorena u deo zloglasnog Jasenovačkog koncentracionog logora, ostavljajući trajni pečat u dušama stanara tog verskog zdanja.

U manastiru trenutno živi i šest monahinja, od kojih se jedna, Marija, potpuno posvetila slikanju crpeći nepresušne teme iz života Hristovog, Kosovskog boja i jasenovačkih žrtava. Kopije tih dela prikazane su sada i u "Tekelijanumu", sedištu javnog i kulturnog života srpske zajednice u Mađarskoj, koje se nalazi pod upravom Budimske eparhije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.