Izložba skulptura Slavka Živanovića

Izvor: Blic, 02.Jan.2014, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba skulptura Slavka Živanovića

Izložba akademskog umetnika Slavka Živanovića biće otvorena u četvrtak 9. januara, u 19 sati u Galeriji ULUS u Beogradu. Izložba radova Slavka Živanovića biće otvorena 9. januara u Galeriji ULUS

- Svojom skulpturom nudim mogućnost postavljanja pitanja, ne dajem odgovore jer ih i sam ne znam. Pokušavam to da učinim savremenim, ali likovno čitljivim skulptorskim jezikom, provocirajući posmatrača, a pre svega sebe, da osećanja i podsvesno (a možda samo skriveno svesno) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvuče u sferu svesti - kaže Slavko Živanović.

Ističe da je upoznavanjem sa potencijalima raznih materijala, u toku dugogodišnje skulptorske prakse, kao i mogućnostima njihove obrade, došao u fazu u kojoj se otvorilo polje neverovatnih mogućnosti u upotrebi i kombinovanju raznoraznih materijala, a potom i da se gotovi predmeti od tih materijala iskoriste i da se njihovo semiotičko jezgro promeni, upotpuni i obogati.

- Ti gotovi predmeti, osim svoje upotrebnosti, nose u sebi energiju fizičkih (telesnih) kontakata sa mnoštvom ljudi uključenih u process njihovog nastajanja od osnovne prirodne sirovine... - dodaje Živanović.

Rođen je 1961. u Perlezu. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Vajarstvo u klasi prof. Nikole Jankovića, a magistrirao kod prof. Zdravka Joksimovića.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1989, a od 2004. zaposlen na Katedri za vajarstvo, likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, trenutno u zvanju docenta.

Živanović je imao više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u galeriji ULUS prvi put izlaže, a nosilac je i realizator više projekata u oblasti vajarske umetnosti među kojima je jedan od najznačajniji Međunarodni simpozijum skulpture u kamenu i mozaika "Šumadija granit“ u Aranđelovcu 2011, 2012. i 2013. godine.

Izložba u galeriji u Knez Mihailovoj 37 traje do 21. januara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.