Izložba radova Zorana Petrovića i promocija monografije

Izvor: Arte, 21.Sep.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba radova Zorana Petrovića i promocija monografije

Promocija monografije i izložba Zorana Petrovića. Otvaranje izložbe: 22. septembar 2016. u 19h. Izložba je otvorena do: 10. oktobar 2016. Govore: Sava Stepanov, mr Lazar Marković i autori monografije.

Zoran Petrović (1921, Sakule – 1996, Beograd). Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu 1948. godine, a specijalni tečaj u klasi Đorđa Andrejevića Kuna 1949. na istoj Akademiji. Pedagoškim radom se bavio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu od 1949. do >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << 1986. godine, gde je predavao crtanje i slikanje. Bio je član grupe "Samostalni" i jedan od osnivača "Decembarske grupe", takođe je i jedan od osnivača umetničkih kolonija u Bačkoj Topoli i Ečkoj. Aktivno je učestvovao i u radu drugih kolonija. Pored slikarstva, od 1957. godine bavi se i skulpturom. Pored slikarstva i vajarstva bavi se literaturom, napisao je sedam dramskih tekstova od kojih su najviše izvođeni "Selo Sakule, a u Banatu" (1969) i "Pendžeri ravnice", kao i šest radio-dramskih tekstova. Napisao je TV dramu "Slike Bezarovih", scenario za igrani film "Hitler iz našeg sokaka" (sa Vladimirom Tadejom), sedam monodrama pod zajedničkim nazivom "Banatska kazivanja", te knjigu proze "A nad Banatom strašila" (objavljena 1987) i drugu knjigu "Selo Sakule, a u Banatu" (objavljena 1994). Objavio je mapu crteža i teksta pod nazivom "Mašinobalada" (1958 – 1966). Na izložbi će biti izloženo 45 slika, crteža i skulptura. Povod za izdavanje monografije je 20 godina od smrti i 95 godina od rođenja Zorana Petrovića.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.