Izložba povodom 100 godina Diplomatskog arhiva MSP-a

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom 100 godina Diplomatskog arhiva MSP-a

U Arhivu Jugoslavije svečano je otvorena izložba povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja savremenog Diplomatskog arhiva u Ministarstvu spoljnih poslova. Izložba je otvorena do 31. decembra.
Izložbu, kojom je predstavljen Arhiv Ministarstva spoljnih poslova kroz vreme, čine dokumenta o njegovoj organizaciji i radu u periodu do i nakon 1945. godine, o njihovom sređivanju, obradi, čuvanju i smeštaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i o istraživanju arhivske građe.

Istorijat Diplomatskog arhiva MSP-a prati bogatu državotvornu tradiciju Srbije, a dokumenti koji se čuvaju u MSP-u uključuju i neke od diplomatskih akata i međunarodnih ugovora ugrađenih u same temelje međunarodnog poretka 20. veka.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u budućem periodu pred Diplomatskim arhivom i MSP stoje novi zadaci i izazovi poput modernizacije rada i digitalizacija građe, kako bi se ona sačuvala, ali u isto vreme učinila i dostupnom što većem broju korisnika.
Kako je naveo, u vitrinama se može videti četiri ugovora iz Zbirke međunarodnih ugovora, uključujući i najstariji među njima, Ugovor o savezu između Srbije i Rumunije iz 1868. godine, koji su konzervirani i digitalizovani zahvaljujući saradnji MSP-a sa Narodnom bibliotekom Srbije i njenim stručnjacima iz laboratorije za restauraciju i konzervaciju.
Restauracija i digitalizacija ugovora  
Saradnja sa Narodnom bibliotekom Srbije se nastavlja, a u prvoj fazi je predviđena restauracija i digitalizacija oko stotinu bilateralnih i međunarodnih ugovora, od kojih značajan broj datira iz druge polovine 19. veka.
Dačić je rekao da će MSP nastojati da unapredi saradnju sa arhivima u zemlji, ali i sa nadležnim institucijama drugih država, kako bi razmenili ne samo iskustva, već i stekli što bolji uvid u najnovije tehnološke inovacije u procesu čuvanja i restauracije arhivske građe.
"U saradnji sa partnerima nastojaćemo da dogovorimo projekte radi promovisanja istine, mira i tolerancije, koji su osnov svakog prosperiteta, a što je od posebnog značaja za region u kojem se nalazimo", naveo je Dačić.
Ministar je rekao da su arhive srpskog i jugoslovenskog MSP-a pretrpele veliku štetu tokom Drugog svetskog rata i da je diplomatski arhiv delio sudbinu srpskog naroda, ali i jugoslovenske države u dvadesetom veku i da, pored uspona, razvitka, jačanja međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, dostizanja značajne uloge na međunarodnoj sceni, arhivska građa u Diplomatskom arhivu svedoči i o velikim stradanjima srpskog naroda u dvadesetom veku i naporima da se on uprkos svemu ponovo izdigne i afirmiše.
"U arhivama se čuva prošlost, a upravo odnos prema njoj u velikoj meri određuje i našu budućnost", naveo je Dačić.
Svečanosti su prisustvovali ambasadori – Rusije, BIH, Švedske, Albanije, Turske, Meksika, Kube, Češke, Azerbejdžana, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.
Građani će to, kako je rekao Dačić, veliko istorijsko blago, koje celokupna javnost treba da vidi, moći da pogledaju do 31. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.