Izložba o srpskom dobrotvoru Savi Tekeliji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Dec.2010, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o srpskom dobrotvoru Savi Tekeliji

BEOGRAD - U Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba "Sava Tekelija - veliki srpski dobrotvor", posvećena jednom od najuglednijih i najobrazovanijih Srba u Ugarskoj koji je svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu zaveštao svom narodu.

Izložba, koju su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije priredili Matica srpska i njena Galerija, upriličena je povodom 250 godina od rođenja Save Tekelije (1761-1842), koji se navršavaju u godini na pragu. Ona je zato istorijska, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je reč o istorijskoj ličnosti, objasnila je upravnica Galerije Matice Srposke Tijana Palkovljević.

Ona je napomenula da izložba pored umetničkog, ima i edukativni karakter jer promoviše zadužbinarstvo, s ciljem da podstakne neke nove darodavce da poput tekelije ostave trajan trag u kulturi i istoriji svog naroda.

Postavka koja će trajati do 10. februara, ima dva segmenta. Prvi čine portreti Tekelije i arhivska građa, poput osnivačkog pisma Tekelijanuma, prepis njegovog testamenta, odluke o osnivanju Muzeja Matice srpske...

U drugom delu su portreti njegove porodice nastajali tokom jednog veka od početka do kraja 18. veka, a prva tri spadaju u najstarije sačuvane portreteu našoj umetnosti. Publika će moći da vidi i crteže Save Tekelije koji je sklonost ka slikarstvu pokazao tokom studija u Beču. Svi eksponati su iz fundusa Matice srpske i ovo je prvi put da izlaze iz nje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.