Izložba o pop art umetniku Endiju Vorholu u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o pop art umetniku Endiju Vorholu u Novom Sadu

Zanimljivom pričom, uz mnoštvo manje poznatih detalja, koje nemogu da se  pronađu na internetu ili u knjigama, mulitmedijalni umetnik Uroš Đurić, na svojstven način dočarao je život i rad začetnika pop-arta, Endi Vorhola, u prepunoj Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Zbog takvog interesovanja, zakazana su još dva stručna vođenja kroz izložbu "Andy Warhol" 24. juna od 19 i od 21 čas. Ulaz je besplatan.

Stručno vođenje kroz izložbu "Andy >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Warhol" organizovano je u okviru programske platforme "Tvrđava mira" iza koje stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". Izložba će biti otvorena do 25. juna.

Uroš je prisutne zaintrigirao, a po komentarima koji su usledili nakon predavanja, i oduševio detaljima iz Vorholovog života, od emigracije njegovih roditelja iz Slovačke u Ameriku, njihovog prilagođavanja u Njujorku, opšteg društvenog stanja u to vreme, diskriminacije, siromaštva, do njegove saradnje i odnosa sa mnogim svetskim imena, poput Lou Rida.

U skladu sa Vorholovim načinom života i idejama i Uroševa interpretacija bila nestandardna i približila je Vorhola kao običnog, a opet genijalnog čoveka, kojeg je, kako je i sam Uroš rekao u toku predavanja "sam bog poslao".

"To je čovek koji nije pravio razliku između Mao Ce Tunga i Kembelove supe. Njemu je iz čista mira došlo da snima filmove, kupio je kameru i počeo da ih snima" priča Uroš o Vorholovoj revoluciji u umetnosti i kaže da je Vorhol među prvim ličnostima koji su raskinuli sa granicom između elitističke i popularne kulture, odnosno visoke i narodne umetnosti.

"Njegova aktuelnost se ogleda u tome što se mi kao društvo jako sporo menjamo. Mnogi aspekti društvenog stanja sada, isti su kao i u njegovo vreme. Moguće je, naravno, da nam se ponovo desi neki Vorhol. Videli smo i u istoriji da društvo može da nestane i ponovo da se razvije, isto tako i kultura i umetnost, ali za tako nešto je potrebno mnogo vremena" rekao je Đurić.

Reakcije na predavanju bile su razne, od smeha, do iznenađenja, ali publika nije ostala ravnodušna i vrućine i gužva nikoga nisu sprečile da ostanu do kraja.

Zato će Novosađani ponovo imati prilike da "prođu" kroz Vorholov život 24. juna u dva termina od 19 i od 21 čas u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Izložba obuhvata oko 40 Vorholovih napoznatijih dela.

"Tvrđava mira" je četvrta programska platforma projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koja afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije, a obuhvata više od 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava koji šalju poruke mira.

Ceo program je na adresi: https://bit.ly/2IoGh9D i na društvenim mrežama projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOĐENJE: Kevin Džerom Everson - Apstraktni ideal

Izvor: SEEcult.org, 23.Jun.2019

Autorsko vođenje američkog avangardnog filmskog umetnika Kevina Džeroma Eversona (Kevin Jerome) kroz izložbu “Apstraktni ideal” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, otvorenom od 24. maja do 24.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.