Izložba o kralju Aleksandru: Borac za prava balkanskih naroda

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o kralju Aleksandru: Borac za prava balkanskih naroda

Izložba "Diplomatija Ujedinitelja, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića" otvorena je na Belom dvoru u prisustvu velikog broja zvanica iz javnog i kulturnog života. Izložba organizovana povodom 85 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića, a naziv izložbe "Diplomatija Ujedinitelja" prati njegove posete najvišim zvaničnicima Evrope.
U naredne dve nedelje posetioci izložbe moći će da saznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto više o diplomatskim aktivnostima kralja Aleksandra, njegovim putovanjima po Evropi, uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Turskom i poseti Istanbulu gde mu je domaćin bio Kemal Ataturk, ali i šta je o njemu govorio srpski naučnik Nikola Tesla.

Njegov unuk, Aleksandar Karađorđević, rekao je na otvaranju izložbe da je njegov deda bio veliki vizionar i vladar, koji je svoju ličnost i svoj život ugradio u temelje svoje države i na dobrobit svog naroda.
"Iako je upamćen kao veliki ratnik i vojskovođa, njegova životna misija je bila obezbeđivanje trajnog mira, stabilnost i prosperitet, kako za žitelje Kraljevine Jugoslavije, tako i za celu Evropu i svet. Ka ostvarenju tog cilja usmerio je svoje intenzivne diplomatske aktivnosti", naveo je Karađorđević.
Kaže da su kralja Aleksandra zvali i "Ujedinitelj", jer je, ističe, radio na stvaranju novih i jačanju postojećih veza među narodima, zalagao se za prava balkanskih naroda, želeo da ih vidi nezavisne od bilo kog spoljnog uticaja da sami odlučuju o svojoj sudbini.
"Pao je kao prva žrtva nacizma i fašizma, a pala je i brana koja je čuvala Evropu i svet od ove nemani", rekao je Karađorđević.
Poručio je da izložba otkriva mnogo toga o životu njegovog dede, što je do sada bilo malo poznato široj javnosti.
Naziv izložbe "Diplomatija Ujedinitelja"  
Jedan od autora izložbe Andrija Šošić kaže da je izložba organizovana povodom 85 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića, a da naziv izložbe "Diplomatija Ujedinitelja" zapravo prati njegove posete najvišim zvaničnicima Evrope.

"Ovde su prikazane fotografije njegove posete Istanbulu i susret sa turskim predsednikom Kemalom Ataturkom, a o tome se ovih dana dosta priča, jer je kralj Aleksandar jedan od prvih koji je uspostavio prijateljski odnos sa Turskom iz čega je kasnije nastao i čuveni Balkanski pakt, što je bilo neuobičajeno i za to vreme, a i danas", ukazao je Šošić.
Na fotografijama su prestavljena državna putovanja kralja Aleksandra u Rumuniju, Francusku, Tursku, Bugarsku i širom Evrope, a izložba prikazuje i slike posete Beogradu i kralju Aleksandru japanskog princa Takamatsu, brata cara Hirohita 1931. godine.
Osim fotografija, dodaje Šošić, posetioci će moći da vide i maršalsku palicu koju je kralj Aleksandar dobio od rumunskog kralja, kao i njegove naočare koje je nosio za života, ali i šta su o njemu pisali američka književnica i novinarka Helen Keler i srpski naučnik Nikola Tesla.
U telegramu saučešća povodom smrti kralja Alekasandra Tesla je napisao: "Aleksandar će dugo živeti u sećanju svog naroda kao herojska figura impozantne veličine, poput Vašingtona i Linkolna Jugoslavije - kao Vašington sposoban i neustrašiv general koji je oslobodio zemlju od ugnjetavanja, a kao Linkoln mudar vođa i patriota koji je završio u mučeništvu".
Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio je regent prestolonaslednik Kraljevine Srbije, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi od 1929. godine postao kralj Jugoslavije.
U Prvom balkanskom ratu 1912. godine, prestolonaslednik Aleksandar je kao zapovednik predvodio vojsku Prve armije u bitkama na Kumanovu i Bitolju, da bi 1913. u Drugom balkanskom ratu bio na čelu vojske na Bregalnici.
Vojsku je predvodio i u Prvom svetskom ratu u bitkama na Ceru i Kolubari 1914, kao i završne operacije proboja Solunskog fronta u jesen 1918.
Smatra se ujediniteljem, jer je ujedinio tri naroda - Srbe, Hrvate i Slovence, 1. decembra 1918. godine.
Ubijen je 9. oktobra 1934. u atentatu u Marselju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.