Izložba ikona iz Srbije u madridskoj katedrali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba ikona iz Srbije u madridskoj katedrali

MADRID - U madridskoj katedrali Almudena otvorena je izložba srpskih ikona, pod nazivom "Kultura ikona u savremenoj Srbiji", koju su organizovali Hrišćanski kulturni centar iz Beograda, Muzej madridske katedrale i ambasada Srbije u Madridu.

Pod potkroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za dijasporu i Turističke organizacije Srbije, izloženo je 25 ikona savremenih srpskih ikonopisaca, među kojima i iz manastira Gračanica, Žiča, Dečani i Gradac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Na izložbi se prikazuje i film o srpskim manastirima, koji je Turistička organizacija Srbije pripremila specijalno za ovu priliku.

U katedrali je održan i okrugi sto "Uloga hrišćanstva u Evropi u 21.veku", na kojem su govorili vladika Ignatije, protojerej stavrofor Radovan Bigović, otac Ivan Marko Rupnik, madridski pomoćni biskup Sesar Augusto Franko, monsenjor Hoakin Martin Abad i monsenjor Andres Pardo Rodrigez.

Izložba će trajati do 4. decembra ove godine. Naišla je na zapaženo interesovanje španske publike, medija i srpske dijaspore u Madridu. Planirano je da postavka kasnije bude izložena i u Barseloni.

U okviru Nedelje srpske kulture u Madridu, održana je prezentacija Turističke organizacije Srbije o istorijskom i kulturnom nasleđu i bogatstvu Srbije, kao i aktuelnoj turističkoj ponudi, posebno seoskog, manastirskog i ekološkog turizma.

U kripti katedrale, održan je koncert članova crkvenog hora "Mojsije Petrović", na kojem su izvedene crkveno-pravoslavne kompozicije i tradicionalne srpske seoske i starogradske pesme.

Nedelja srpske kulture u Madridu završava se predstavom "Fedrina ljubav" Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja će večeras premijerno biti izvedena u pozorištu "Fernan Gomez".

U centru španske prestonice, uz reprize u subotu i nedelju, u okviru madridskog Jesenjeg pozorišnog festivala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedelja Srbije u Madridu

Izvor: RTS, 26.Nov.2009, 14:00

Velikom izložbom srpskih ikona u Španiji, počela Nedelja Srbije u Madridu. U okviru Jesenjeg pozorišnog festivala biće prikazana predstava JDP-a "Fedrina ljubav". ..Izložbom "Kultura ikona u savremenoj Srbiji" u madridskoj katedrali Almudena počela je Nedelja Srbije u španskoj prestonici. Izložba...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.