Izložba ikona i fresaka Da se ne zaboravi

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba ikona i fresaka "Da se ne zaboravi"

Pod nazivom "Da se ne zaboravi“ Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konzervaciju šesti put zaredom organizuje izložbu kopija ikona i fresaka iz manastira sa Kosova i Metohije povodom pogroma Srba iz južne srpske pokrajine od 17. marta 2004. godine.

Ovog puta biće organizovano šest izložbi, 16. i 17. marta 2010. i to u Beogradu, Kraljevu, Čajetini, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Han Pijesku. Izložbe se organizuju uz blagoslov patrijarha Irineja, mitropolita >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dabrobosanskog Nikolaja, kao i episkopa: zvorničko-tuzlanskog Vasilija i žičkog Hrizostoma., saopštila je informativna služba SPC.

Podsećanja radi, prva izložba je održana 2005.godine u Galeriji fresaka u Beogradu i otvorio je tadašnji srpski patrijarh Pavle. Na dosadašnjim manifestacijama bilo je i dodatnih sadržaja kao što je gostovanje italijanske publicistikinje Marijane Veka i promocije njene knjige „"Raspeto Kosovo", Prezentacija crkve u Drsniku (Kosovo i Metohija) i druge.

Postavke kopija fresaka sa Kosova i Metohije su u prethodnom periodu prezentovane i van Srbije, kako bi se i svetskoj javnosti predočili ovi sadržaji. Naročito su bile zapažene izložbe u Kulturnom centru Bavarske Gastaig u Minhenu, kao i u pravoslavnim srpskim hramovima u Bostonu i Njujorku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.