Izložba i film Do something u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba i film "Do something" u Vršcu

Izložba fotografija uz projekciju kratkog filma "Do something", vršačkih autorki Elke i Mane, poslednji je program u okviru Vršačkog kulturnog leta. Postavka u Domu vojske može se pogledati još sutra, a za to i te kako ima razloga.

Dve vršačke umetnice, Jelena Gorički i Tamara Jovanović, beležile su kamerom svoje proputovanje rutom kojom je prolazila prva prugana Balkanu je na relaciji Oravica, Jasenovo, Bela Crkva, Bazjaš. Ovih 800 kilometara umetnice su za devet dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prešle na biciklu ili pešačeći, i za to vreme nastalo je mnogo materijala. Za uspomenu sačuvani prizori Nere, Beušnice, Karaša, Dunava, obronci Karpata, kanjoni i doline, zaboravljena sela i pruge, brzaci, vodopadi, pećine, šume…

"Nismo ni imale cilja da nakon putovanaj napravimo izložbu, jednostavno, kada smo došlo u kontakt sa tom prirodom i lepotom koju ne viđamo često shvatili da tu ima dosta materijala koji vredi podeliti sa ljudima. Možda ovo nisu ni ubičajene teme ni stilovi za bilo koju od nas, ali smo zaista bile oduševljene prizorima", priča Tamara Jovanović.

Tako su nastali izložbena fotografska postavka i petominutni film, a ova avantura iznedrila je, neplanirano, i jednu ekološku poruku, upućenu njima lično, ali i široj zajednici, pa i globalnom društvu: zapitajmo se, razmišljamo li dovoljno o posledicama svojih dela i načinu na koji ona čuvaju ili ugrožavaju planetu:

"Poslednjih dana su vesti iz tog domena postale i više nego svakodnevne, i mediji nas bombarduju njenim značajem, mislim da se vsako na dnevnom nivou zapita šta je sa budućnošću naše planete. Ali mislim da inače nemamo dovoljnu svest o tome koliko sami doprinosimo zagađenju, koliko dnevno proizvedemo nekog otpada koji se neće razgraditi ni za narednih 300 godina", ističe Jelena Gorički.

Projekat "Do something" zato nije samo svedočanstvo jednog putovanja, već poziv da sagledamo svet onakvim kakav je on danas. Kako su navele umetnice, "mi smo možda poslednja generacija ljudi koja će se sećati prirode pre nego što podivlja i izgubi strpljenje sa nadobudnim bićima koja stalno žele da je ukrote. Zato su slike, još uvek pitkih reka, šuma u kojima vreba medved, polja u kojima raste prirodno seme, sela u kojima se oseća memla istorije, veoma važne".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.