Izvor: Glas javnosti, 23.Mar.2013, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba grafika Branislava Fotića

BEOGRAD - Izložba grafika Branislava Fotića naslovljena "Kompozitna bića industrijske epohe" biće otvorena 25. marta u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Prethodna Fotićeva izložba u Galeriji Grafičkog kolektiva, održana 2007. godine, ostavila je jasan utisak da se radi o autoru naglašene likovne i zanatske discipline, navedeno je u najavi galerije.

U novim radovima Fotić se udaljava od svoje prepoznatljive likovne poetike i ekspresivnog kolorita.

To su, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rečima Milete Prodanovića, "dvodimenzionalni radovi koji kao jezik biraju ono što se izuzetno retko viđa u galerijama, a mnogo češće u različitim radioničkim postrojenjima - crteži izvedeni u hladnom rukopisu tehničke dokumentacije".

Uočljivo je da su na ovim grafikama koje izgledaju poput pažljivo proračunatih inženjerskih projekata predstavljene kreacije ili hibridi mašina čiji je fizički i funkcionalni spoj neostvarljiv.

Njima je autor stoga i dao duhovite nazive koji aludiraju na njihovu imaginarnu multifunkcionalnu prirodu poput: "Zeppelin car", "Hot air diesel powered ten wheeler rail car" i "Polar researć half track flying car sled".

Izloženi grafički "nacrti" se mogu koncipirati i poput svojevrsnog vremeplova koji nas sa određenom dozom nostalgije vraća u eru grozničave industrijske revolucije nekada velikih i beskompromisnih ideja, ističu u galeriji.

Fotić je rođen 1962. godine u Beogradu. Diplomirao je 1986. godine grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 1989.

Član je ULUS-a i samostalno izlaže od 1987. Bavi se likovnom grafikom i grafičkim dizajnom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.