Izložba Željka Kipkea posvećena voajerizmu

Izvor: Glas javnosti, 17.Jan.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Željka Kipkea posvećena voajerizmu

NOVI SAD - Retrospektivna izložba hrvatskog slikara, pisca i filmskog stvaraoca Željka Kipkea "Policijsko dvorište" (Police Back Yard) otvara se večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba se temelji na filmskoj strategiji i sastoji se od četiri celine: Nadzorna kamera, Bulevar devet života, Predatori, Filmofili i boca vina, kao i Kratki vodič kroz sedamdesete i osamdesete. Naglasak izložbe je na povezanosti filma, represivnih institucija i "voajerizma" >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u ime države.

U okviru dela izložbe "Predatori, filmofili i boca vina" autor je izložio flašu gruzijskog vina "roze", kojim je sovjetski diktator Staljin lečio nesanicu. Tu flašu autor je položio u zatvoreni valjak od pleksiglasa i instalaciji dodao dve naopako okrenute slike Staljina i Tita.

"Obojica su gajili posebnu strast prema filmskom mediju, čak su instalirali kućne bioskope i dobar deo vremena provodili pred ekranom, takoreći u virtuelnom svetu", navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Deo izložbe "Nadzorna kamera" insipirisan je činjenicom da danas gotovo ne postoji javni prostor koji nije pod prismotrom sigurnosnih kamera. Autor je želeo da takvu jednu kameru usmeri i prema policijskom dvorištu, jer jedna sigurnosna kamera više "ne bi trebalo da znatnije ugrozi ravnotežu u postojećoj mreži skrivenih kamera".

Željko Kipke je rođen u Čakovcu 1953. godine, a Akademiju likovnih umetnosti završio je u Zagrebu 1976. Izlagao je u Njujorku, Marselju, a bio je i predstavnik Hrvatske na Venecijanskom bijenalu 1993. godine i na Kairskom bijenalu 1995. Kustos izložbe je Živko Grozdanić, a biće otvorena do 29. januara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.