Zbog nevremena u Somboru odložena izložba U susret festivalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 06:52

Zbog nevremena u Somboru odložena izložba "U susret festivalu"

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, otvaranje izložbe "U susret festivalu", kojom smo večeras trebali da predstavimo program predstojećeg Trećeg Somborskog filmskog festivala, odlaže se za četvrtak, 25. jun 2020. godine, navode organizatori.

Program će početi u 19 časova na platou ispred Županije.

Izložbu će otvoriti direktorka festivala Vesna Šašić i umetnički direktor Milivoje Mlađenović. Publika će biti u prilici da uživa u poznatim hitovima iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćih filmova.

Na ovom događaju publika će moći da vidi fotografije sa setova filmova koji čine glavnu selekciju festivala, kao i plakate filmova iz svih selekcija.

Po završetku zvaničnog programa otvaranja izložbe, uslediće žurka uz nastup benda Barrique i poznate muzičke teme iz kultnih domaćih filmova.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala, koje će biti održano od 10. do 13. jula 2020. godine u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić", biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula od 20 časova.

Iste večeri u 21 čas počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita "Hotel Beograd".

Ovo ostvarenje imalo je svoju srpsku premijeru neposredno pred uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, pa će projekcija u Somboru biti jedna od prvih nakon što u zemlji bude obnovljen bioskopski i festivalski život.

U okviru glavnog programa u Atrijumu Gradske kuće, uz "Hotel Beograd" biće prikazana i druga savremena domaća kinematografska ostvarenja i koprodukcije - "Ajvar", "Otac", "Uprkos magli" i "Realna priča".

Publika festivala će u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor moći da pogleda legendarne filmove iz selekcije Kultni klasici - "Varljivo leto "68", "Specijalno vaspitanje" i "Nacionalna klasa".

Filmovi iz programa Panorama švedskog filma i Nostalgija biće prikazani u Dvorištu Županije.

Trećim izdanjem festivala promoviše se i Sombor kao jedinstvena "film friendly" lokacija sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom.

To je prepoznao i filmski pionir Ernest Bošnjak, somborski kinematograf i jedan od prvih filmskih autora u Srbiji, po kome će nositi ime sve četiri ovogodišnje nagrade - za najbolji film, glumca i glumicu, kao i Specijalni Ernest za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.

Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.