Izložba Svakodnevni život u prošlosti - Ujka Vanja u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Svakodnevni život u prošlosti - Ujka Vanja" u Vršcu

Peti dan HFestivala, 13. decembra, počeo je juče u Vršcu koncertom učesnika NEW master klasa za muzičare i kompozitore, pod mentorstvom Vanese Lan u prostoru Inicijative mladih za ljudska prava, a istog dana otvorena je izložba Ružice Milovanović u holu Narodnog pozorišta "Sterija" pod nazivom "Svakodnevni život u prošlosti - UjkaVanja" saopštili su iz Adligata.

U vršačkom pozorištu istog dana publika je imala prilike da pogleda novu predstavu Hartefakt fonda, Čehovljevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Ujka Vanja" u režiji Andreja Nosova, nastalu u koprodukciji s Narodnim pozorištem "Sterija".

Autorski tim radio je na osavremenjivanju teksta, postavljanjem Čehovljevih junaka na scenu sa svim njihovim detaljima, slojevitostima, problemima, ponekad i neobjašnjivim skokovima u raspoloženju.

Rešenje autorskog tima ove predstave bilo je - izaći iz uobičajene forme mizanscenskih proba, pomeriti se sa scene, vratiti Čehovljeve ljude u prirodnu sredinu. Isprobati ih. Živeti ih.

Dramaturgiju potpisuje Mina Ćirić, dok su se kostimom, scenografijom i muzikom u bavili Selena Orb i Draško Adžić.

U predstavi igraju Nemanja Oliverić, Branko Cvejić, Katarina Marković, Mina Obradović, Stefan Bundalo, Monika Boldovina Bugle, Dojna Andrejević Petrović i Jovan Jelisavčić.

Za večeras je planirano proglašenje pobednika Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, koje će pratiti scensko čitanje, u režiji Mine Ćirić.

U ovogodišnjem žiriju su Nina Violić, predsednica žirija, istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Tanja Šljivar, dramska književnica, i Biljana Srbljanović, dramska književnica i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koje su tokom procesa selekcije žirirale drame pristiglih iz svih delova zemlje i regiona.

Poslednji festivalski dan predviđen je za zatvaranje izložbe "Šta će biti posle?" i druženje s gostima, učesnicima i gostima festivala u galeriji YIHR.

Relizovanje ovogodišnjeg, šestog HFestivala, podržali su program za kulturu Kreativne Evrope, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, ambasada Švajcarske i ambasada Kraljevine Holandije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.