Izložba Simboli državnosti u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2021, 07:36

Izložba "Simboli državnosti" u Muzeju Vojvodine

Izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“ Ljiljane Trifunović otvorena je u izložbenom salonu Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, a povodom Dana državnosti.

Autorka postavke je muzejska savetnica i etnolog, i na njenoj izložbi će biti predstavljeni predmeti iz Zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog rata.

Većina tih predmeta je iz perioda vladavine Austrougarske monarhije kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je srpska trobojka bila zabranjena i nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla.

Iako je naglašavanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidi se da su tkalje, vezilje i drvorezbari ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, koji je bio veoma važan u životu tadašnje čovekove zajednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.