Izložba Rat kroz objektiv 1941-1945 otvorena u Ruskom domu

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Rat kroz objektiv 1941-1945" otvorena u Ruskom domu

Povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, u Ruskom domu otvorena je izložba fotografija sovjetskog fotoreportera Anatolija Arhipova "Rat kroz objektiv 1941-1945".
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da izložba fotografija svedoči o najkrupnijem događaju u istoriji čovečanstva, ali u negativnom značenju, a to je istorija Drugog svetskog rata.

"Pisana istorija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << govori da se nikada toliko veliki broj ljudi nije sukobio i nijedan narod nije dao toliko žrtava kao što je dao Sovjetski savez. Ova izložba i drugi programi, svedočiće o jedinstvenoj istini. Kičmu nacizmu slomio je Sovjetski savez, Rusija i Crvena armija, i to je istorijska istina, koja mora biti svuda afirmisana. Nažalost danas smo svedoci istorijskih falsifikata i kultura sećanja je jedan od snažnih alata protiv toga", ocenio je Vukosavljević.
Prema njegovim rečima, kroz čitavo čovečanstvo Rusi i Srbi su bili braća, a tako će biti, nada se i ubuduće.
"Verujem da će rad između naše dve zemlje da jača, već sada je na visokom nivou. Oba naroda su željna upoznavanja, a kultura je alat da se na plemenit način to i uradi", istakao je Vukosavljević.
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, rekao jr da su ratne fotografije iz velikog otadžbinskog rata veličanstvene u istorijskom i ljudskom smislu.
"Sačuvana je istina o Drugom svetskom ratu i sada na obeležavanju 75. godina velike pobede domaćini smo istorijske pravde. Zaborav istorije je put prema novim tragedijama. Fotografija je najbolji način da se ne zaboravi istorija i istina. Ova izložba otvara niz manifestacija povodom tog događaja", kazao je Bocan-Harčenko.
Otvaranju izložbe fotografija prisustvovala je i zamenica ministra kulture u Rusiji Olga Jarilova, koja je iskazala zahvalnost Srbiji i srpskom narodu, u ime resora koji zastupa, na tome što se velika pažnja posvećuje tradiciji Rusije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.