Izložba Nuneta Popovića u Novom Sadu

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Nuneta Popovića u Novom Sadu

NOVI SAD - Retrospektivna izložba "Živela sloboda!" Nuneta Popovića i grupe Magnet biće otvorena u petak u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, saopšteno je danas iz tog muzeja.

Izložba će se sastojati iz printova velikog formata, fotografija, video zapisa, faksimila medijskih izveštaja.

Biće izloženi radovi "FaluSerbia", "Poslednja Tajna večera", "Otkrovenje", "Isterivanje đavola", "Zlatna poluga", "Rekvijem za Srbiju", "88 jaja za novu opozicionu vlast", "Zaklani >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ste. Naše saučešće", "Srpska noćna mora".

Nune Popović i grupa Magnet su umetnost i kreativnost pretvarali u efektan model nenasilne borbe protiv totalitarnog režima u Srbiji devedesetih godina prošlog veka, navodi se u materijalu uz izložbu.

Magnet i Nune Popović organizovali su ulične performanse tokom masovnih studentskih i građanskih protesta 1996. i 1997. godine, koji su organizovani protiv izborne krađe, a sam Popović bio je i hapšen zbog svog tadašnjeg angažmana.

Način i strategija Magnetovog rada mogli su se prepoznati i u delovanju pokreta Otpor, koji je prerastao u masovni pokret za svrgavanje Miloševića.

Retrospektivna izložba o grupi Magnet biće održana povodom 15 godina od osnivanja te grupe. Osnovali su je 1996. godine stipendisti književne škole "Tradicija avangarde", koju je pokrenuo i vodio pokojni književnik Vujica Rešin Tucić od 1993. do 1995. godine.

Jezgro grupe Magnet su činili Nune Popović, Ivan Pravdić i Jelena Marjanov. Grupa je delovala do 1998. godine.

Nune Popović (Beograd, 1974) živeo je i radio u Ljubljani od 2000. do 2010, kada se preselio u Novi Sad. U Sloveniji je kreirao vizuelni identitet i vodio produkciju zaštitnika ljudskih prava od 2001. do 2006. godine.

Izložbu prate istoimena monografija i internet sajt www.magnet.nune.biz.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.