Izložba Ksenije Simonove u Beogradu: Volim ovu zemlju i njene neverovatne ljude

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2017, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Ksenije Simonove u Beogradu: Volim ovu zemlju i njene neverovatne ljude

Umetnica Ksenija Simonova, koja pomoću peska pravi umetnička dela - animirane filmove, posetiće sledeće sedmice Srbiju. Simonova je nastupala u preko 40 zemalja sveta, a do sada je napravila nekoliko stotina animacija od peska.

Krajem 2016. godine Ksenija Simonova predstavila je animaciju "Živela Srbija!", koja je preko interneta imala fantastičan uspeh.

Ksenija je u više navrata  u intervjuima govorila da su Srbi veliki narod, beskrajno talentovani, dobri i fleksibilni, a ideja o stvaranju ovog rada, kaže Ksenija, došla je odavno.

Upravo zbog animacije "Živela Srbija", Ksenija će posetiti Srbiju.

Pitali smo Kseniju odakle potiče ljubav prema Srbiji i lepe reči koje prema njoj stalno upućuje.



Ksenija Simonova: Peščana priča "Živela Srbija" govori o životu velike zemlje koja čuva svoju veru, poštuje pretke i koja je sposobna da se raduje i peva uprkos problemima sa kojima se suočava. Animaciju sam napravila posle putovanja po gradovima i posetama manastirima Srbije. Volim ovu zemlju i njene neverovatne ljude!
Ljubav Ksenije prema Srbiji počela je u detinjstvu, i to, kako kaže sa filmovima Emira Kusturice, a kojeg smatra najvećim genijem 20. i 21. veka. Mnoge "peščane priče" Ksenija je takođe stvorila pod uticajem srpskog reditelja. Jedna peščana slika posvećena je njemu i naziva se "Hvala Emire!"


Nakon završetka rada na animaciji "Živela, Srbija," Ksenija je napravila niz pojedinačnih peščanih slika i uvezavši ih u jednu celinu nazvala "Moja Srbija". Animacija je kombinacija različitih stilova, realizma, gde je Ksenija prikazala specifične pejzaže, određena mesta koja je posetila tokom njenog putovanja u Srbiju - gradove i manastire. Takođe i nadrealizma, kojim je Ksenija stvorila većinu njenih dela. Nadrealizmom prikazuje varijaciju na temu stvarnih događaja u istoriji Srbije ili oživljava slike fantazije, rođene u mašti umetnice tokom posete Srbiji.



Posebnost izložbe je to što od "žive" slike na ekranu,  gledalac vidi, kako se nadovezuje sledeća, kao i nastavak priče, a njen nastavak u većini slučajeva je neočekivan i nepredvidiv. Ponekad, jedna slika nastaje kroz tranziciju u realnom vremenu te ulazi u drugu i čini je celinom.

Ksenija kaže da su joj najomiljenije i dve srpske pesme.

Ksenija Simonova: Najomiljenije su mi dve srpske pesme, "Tamo daleko", pesma iz Prvog svetskog rata, i "Đurđevdan", pesma iz Drugog svetskog rata. Pesma "Đurđevdan" je pesma koja govori o ljubavi, o nesalomivosti zatvorenika u koncentracionim logorima, najužasnijim događajima. Ovu pesmu mnogo volim, i ona je u filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje", ali na romskom jeziku. Postoje verzija i na poljskom, pa čak i na arapskom! Ali na srpskoj verziji, ona govori o Srbiji, kao i njenoj istoriji. Sva se naježim. Srbi su verovatno jedini bratski narod za nas, i niko u Evropi, osim vas, nije prošao tako užasne i krvave puteve... Živela Srbija! "

Izložba Ksenije Simonove u Beogradu će trajati od 20. februara do 02. marta 2017. godine, a svečano otvaranje uz prisustvo Simonove će biti održano 25. februara s početkom u 18:00 časova u galeriji „Progres“. Izložbu će otvoriti Njegovo Preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski gospodin Jovan, a o izložbi će govori Nikola Kusovac, muzički program-Hor slavista.

U nedelju 26.2.2017. u 12:00, Ksenija Simonova će nastupiti na maloj sceni Narodnog pozorišta. Izložbu će uveličati nastup Ivane Žigon i hora „Kosovski božuri“, kao i Hor slavista.

Posle Beograda izložba će biti predstavljena u Kragujevcu od 7-21. marta, Kikindi od 1-24. aprila i Novom Sadu od 25. aprila do 20. maja.

Animirani filmovi Ksenije Simonove mogu se pogledati na njenoj ju-tjub stranici.

Vanja Savićević
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.